The Kissaway Trail :: Sleep Mountain

Een wisselvallig plaatje, die nieuwe van The Kissaway Trail. De Denen grossieren nog steeds in Arcade Fire-achtige songs met epische ambities. De band gaat echter een keer te veel uit de bocht om een volledige plaat lang te boeien.

Bij het verschijnen van het debuut van The Kissaway Trail was de meest gehoorde en gelezen vergelijking die met Arcade Fire. Ook op het pas verschenen Sleep Mountain blijft The Kissaway Trail binnen de invloedssfeer van het Canadese gezelschap. En dat is misschien wel jammer, want die band zorgde tenmiste voor evolutie tussen zijn eerste en tweede plaat.

Van veel evolutie is er bij dit Deense vijftal echter niets te merken. Al hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. De songs die er staan, zijn voortreffelijk, ondanks het Arcade-epos, een inslag waar de band vermoedelijk niet al te snel van af zal geraken. Sleep Mountain ontstond gedurende twee sessies. The Kissaway Trail begon twee jaar geleden in de buurt van thuisstad Odense aan wat het tweede album moest worden. Die sessie leidde echter tot niets: de band was ontevreden over het materiaal dat er uit te voorschijn kwam.

Conclusie: alles schrappen en opnieuw beginnen, met dit als resultaat. Dit tweede album is tot stand gekomen met producer Peter Katis (Interpol, The Twilight Sad) . Of dat de beste beslissing is geweest, zullen we wellicht nooit weten. En dat is jammer. Maar gedane zaken nemen geen keer, waardoor Sleep Mountain is wat het is.

Het is best een aangename plaat, zo valt te besluiten, al zie je van ver aankomen dat de kans groot is dat Sleep Mountain de rat race naar de eindejaarslijstjes niet zal overleven. Daarvoor is het constante niveau net iets te laag, de uitschieters niet hoog genoeg en, welja, de dieptepunten net dat tikje te diep.

Het begint allemaal zeer veelbelovend met het wonderlijke "SDP", dat toeters en bellen in de strijd gooit en met heldere zang en een gedreven ritme naar de gunst van de luisteraar dingt. Daar staat echter tegenover dat The Kissaway Trail met momenten volledig de mist ingaat, dankzij net dezelfde elementen die op andere ogenblikken de sterkte van de band blijken. Zo is "Painter" een vroeg dieptepunt op Sleep Mountain. Het nummer kabbelt minutenlang doelloos verder, gooit tegen het einde nog wat strijkers en een backingkoortje in de strijd, maar dat blijkt tevergeefs.

En dat is zo’n beetje de ziekte van deze plaat. The Kissaway Trail zorgt voor een hindernissenparcours waar knappe en, om het voorzichtig uit te drukken, minder knappe nummers elkaar schijnbaar willekeurig opvolgen. Met een bevreemdend effect als gevolg.

Toch heeft The Kissaway Trail enkele parels in petto die er voor zorgen dat de band het voordeel van de twijfel blijft genieten. De pracht en magie van "New Year" alleen al volstaat om The Kissaway Trail niet af te schrijven. Voor fanatieke mixtape samenstellers is deze plaat dan ook een geschenk uit de hemel. Voor de iets minder geduldige muziekliefhebber wordt Sleep Mountain een hobbelige rit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien − een =