The Black Box Revelation :: Silver Threats

Op zijn tweede plaat zet The Black Box Revelation een flinke stap vooruit. Weg zijn de enkele kige missers. In de plaats daarvan verlegt The Black Box Revelation met succes de grenzen van het eigen talent.

Sinds eind vorig jaar ligt All Areas in de winkel, een fotoboek van Eddy Patroons. In dat boek valt de neerslag te aanschouwen van het jaar dat Patroons The Black Box Revelation volgde. Vooral de coverfoto spreekt boekdelen: Jan Paternoster en Dries Van Dijck die zich, vermoedelijk, klaarmaken om het podium op te gaan. Paternoster blikt met een ijzingwekkende cool in de lens terwijl hij een en ander juist steekt in zijn broek. En dat is exact hoe de nieuwe plaat van het tweetal klinkt: retecool en met ballen aan het lijf.

The Black Box Revelation is immers een band die niet veel nodig heeft om indruk te maken. Stem, gitaar, drum en dat is het.Toch qua tastbare ingrediënten, want waar andere jonkies het met hetzelfde instrumentarium proberen en vervolgens botsen op een muur van onverschilligheid, weet dit duo probleemloos concertgangers allerhande plat te krijgen. Het is bijvoorbeeld veelzeggend dat net deze groep als van de weinigen overeind wist te blijven wanneer ze geconfronteerd werd met het ongemeen brandend zonlicht en de ochtendapathie van het Werchterpubliek. Wie in zulke omstandigheden niet alleen overeind weet te blijven, maar ook nog indruk maakt, schept verwachtingen voor de toekomst.

En het begint er op te lijken dat die, anderhalf jaar na het ochtendconcert op Werchter, stilaan ingelost worden. Na de gesmaakte debuutplaat neemt The Black Box Revelation nu immers met verve de kaap van de tweede plaat. Want waar voorganger Set Your Head On Fire enkele nummers bevatte die naar de skiptoets deden reiken, komt Silver Threats veel evenwichtiger uit de hoek en is duidelijk te horen dat The Black Box Revelation het etiket ‘beloftevol’ afgeschud heeft.

Op deze plaat doet The Black Box Revelation namelijk hetzelfde als op het podium: van begin tot einde overdonderen. En de core-business van het duo is nog steeds kick-ass rock-‘n-roll, zoveel is zeker wanneer knallers als “High On A Wire”, “Do I Know You” of “Run Wild” langskomen. Maar, en dat is misschien wel het geheim wapen van het duo, The Black Box Revelation lijkt te beseffen dat de versterkers niet persé op elf moeten staan om indruk te maken. Hét moment van Silver Threats vindt namelijk plaats wanneer de intro van “Love Licks” overgaat in de hoofdrif van het nummer. Even passen wel heel veel puzzelstukjes in elkaar: het intimistische dat het duo vroeger al in zich had (zie “Never Alone/Always Together”), de drumbeat die met elke slag het woord “seks” lijkt te fluisteren en de gitaarpartij waarin een enkel ogenblik lang de geesten van Kyuss, Led Zeppelin en Crazy Horse opdoemen.

Op dàt ogenblik ontstaat een spel met elektrische geladenheid dat The Black Box Revelation succesvol doorheen het hele nieuwe album weet te loodsen, zowel in de wild om zich heen slaande stamper “5 O’Clock Turn Back The Time” als in het akoestische “Our Town Has Changed For Years Now”. Het lijkt er dan ook sterk op dat Van Dijck en Paternoster zich opmaken voor de toekomst. Welke kant die ook uitgaat voor hun band, deze twee heren zijn er klaar voor.

The Black Box Revelation staat op 4 maart in de AB (uitverkocht), 26 maart op de Pias-Night. Volledige concertagenda op de myspace van de band.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − 10 =