TIPS VOOR 2010 :: Two Door Cinema Club :: ”Mensen die ons saai vinden, mogen er ook zijn”

In januari presenteert goddeau u met Tips Voor 2010 de namen die u de komende twaalf maand in het oog moet houden.

Aan de oevers van het Noord-Ierse Bangor wordt het jonge Bloc Party vermengd met Vampire Weekend en de donkere electrotinten van Editors. Two Door Cinema Club zou een band zijn voor de toekomst. Het is maar dat u het weet.

Eén ding ontbrak in 2009: frisse pop à la Foals of Vampire Weekend. Die komen in 2010 gelukkig met nieuw werk, maar met Two Door Cinema Club komt er een fijne electropopband bij. Afgelopen jaar bracht het viertal zijn debuut-ep in eigen beheer uit, begin maart komen ze met een fullcd op de proppen. "We voelden zelf dat we iets moesten uitbrengen. Vergelijk het met een promo-cd die we hadden gemaakt om ons in die spotlights te krijgen. We hadden toen nog geen nood aan een platenfirma," klinkt het enthousiast. Ze ogen als een bende hipsters die zichzelf te cool vinden voor school, maar ze zijn wel de energiebom die indiepop nodig had.

enola: Jullie lijken zelf onzeker als het over die ep Four Words To Stand On gaat. Brengen jullie hem daarom niet opnieuw uit?
Sam Halliday (gitaar): "We hebben ook nooit de intentie gehad om de ep opnieuw uit te brengen. Het was wel de bedoeling om meer concerten te spelen, en dat de mensen onze nummers zouden kennen door die ep. De beste nummers hebben we overgenomen om op ons album te zetten, maar ook wij voelen dat we nog constant aan het groeien zijn. Sommige oude songs zijn gewoon niet goed genoeg meer."

enola: Ondertussen tekenden jullie bij het hippe Kitsuné-label.
Halliday: "We werden uit het niets aan Kitsuné voorgesteld en mochten onlangs meespelen in de Kitsuné-tour door Frankrijk. Onze debuutsingle is begin april bij dat label uitgekomen. Tegen onze verwachtingen in kregen we zelfs een aanbod om ons album bij Kitsuné uit te brengen. We said yes, it’s cool."
Baird: "We zijn nog maar de tweede band die een full album mag uitbrengen bij één van de hipste labels in de wereld. Heb je trouwens de singles al gezien die Kistuné heeft uitgebracht? Dat is pas ongelofelijk. Er wordt veel tijd in ons gestoken. Ze hebben ons tot nu toe goed begeleid. Het vertrouwen dat ze ons geven, doet ook ons zelfvertrouwen stijgen."

enola: Zal jullie fullcd vergelijkbaar zijn met de ep?
Alex Trimble (zang, gitaar): "De ep is achttien maanden geleden uitgebracht. Ons geluid is in dat anderhalf jaar verbeterd, maar we weten vooral meer welke weg we willen inslaan. We zitten stilaan in de fase dat we 100% Two Door Cinema Club worden. Het album komt voor ons op het geschikte moment, eigenlijk kan je het album vergelijken met de weerspiegeling van al onze ideeën. Ik denk eerlijk gezegd niet dat we beter konden doen of beter gaan kunnen doen in de toekomst."
Baird: "De ep was opgenomen in Alex’ garage maar klonk wel goed, niet? Het was goed voor wat het was, ik zal het zo stellen. Op dat moment wisten we nog niet wat het in de toekomst zou worden. Kijk naar de progressie die we op die korte tijd hebben gemaakt. Het album klinkt nu al geweldig."

enola: Hoe was het werken met producer Eliot James?
Halliday: "Het heeft wel wat tijd in beslag genomen om een geschikte producer te vinden. We hadden van het label een producer gekregen die helemaal geen tijd voor ons had. Eliot heeft al met grote bands samengewerkt (Bloc Party, Kate Nash, elv) en zag een samenwerking helemaal zitten. Ik denk dat van alle producers met wie we rond de tafel hebben gezeten, zijn profiel het best bij ons past. Philippe Zdar heeft trouwens al onze singles gemixt. Voor ons was dat één van de hoogtepunten, maar vooral een grote eer. Hij is de helft van Cassius hé; een genie. (lacht)"
Baird: "Zdar woont in Parijs, dus we moesten naar daar om te mixen. Wij profiteren daarvan."

enola: Op een bepaald moment hebben jullie Bangor verlaten om in het grote Londen te gaan wonen.
Halliday: "De grootste stap in ons leven, ja. Als we iets wilden doen moesten we naar Londen, want het is daar waar de beste muziek wordt gemaakt."
Baird:"Alles gebeurt in Londen voor ons. Onze managers zitten daar, net als Cooperative Music, ons tweede label. Wonen zou ik het al niet meer noemen, we toeren constant. Het was tijd om uit Noord-Ierland te trekken, eindelijk verlieten we onze ouders."
Trimble: "Onze levenservaringen worden in onze teksten geuit. Alles wat ik meemaak wil ik met de mensen delen. Het was gewoon tijd om te gaan en het leven te ontdekken."

enola: Het heeft ook lang geduurd voor jullie naar Noord-Ierland zijn teruggekeerd.
Baird: "We waren al heel lang niet meer in Noord-Ierland, noch in Ierland geweest. Ik kan zelfs niet zeggen hoe lang we precies weggeweest zijn, vorige week zijn we eindelijk teruggekeerd na x aantal maanden. Weet je, Ierland in het algemeen is zo klein, er valt niets te zien. Veel concertzalen heb je daar niet. Waarschijnlijk zijn er evenveel zalen in Londen, als in heel Ierland samen. Vergelijk het met België, we zijn hier voor de eerste keer, maar ik weet wel dat het hier klein is."

enola: Jullie eerste single "I Can Talk" klinkt als het jonge Bloc Party dat stoeit met het nieuwe geluid van Editors. Waar haalden jullie die eclectische sound?
Trimble: "We luisteren alledrie naar andere muziek. Elk van onze nummers wordt gedomineerd door een andere van onze invloeden, en klinkt dan ook een beetje anders. Ons hele album is een mengeling van verscheidene genres en bands waarvan we allemaal houden. Ik ben er trouwens zeker van dat de meeste mensen geen verschil horen binnen ons geluid, eclecticisme wil niet zeggen dat de tien liedjes op het album van een verschillend genre zijn, hé. Dat is het grote probleem bij veel luisteraars, ze begrijpen dat eclectische niet."
Halliday: "Het is ook niet dat we in onze agenda schrijven dat we vandaag pop gaan maken en morgen electro. We voelen op het moment zelf aan welke richting we uit willen. Of mensen dat niet saai vinden, die electropop? Het is saai ja, maar mensen die dat denken moeten er ook zijn.

enola: Jullie worden hier en daar vergeleken met Broken Social Scene en Death Cab For Cutie, een gelijkenis die wij niet meteen horen.
Halliday: "Twee uitstekende bands, ja." (lacht)
Baird: "Eerlijk? Ik hoor de gelijkenissen ook niet. Maar we doen alsof we dat wel horen." (schaterlacht)
Trimble: "We luisteren zelf naar die bands, ook naar Bon Iver, The National en tegenwoordig naar Mumford & Sons. Als je als electropopband constant naar electro luistert, begint dat saai te worden. Ik luister naar alles wat ik goed vind, ook naar Metallica. Alles kan ons beïnvloeden."

enola: Jullie geven de indruk eerder een liveband dan een studioband zijn.
Trimble: "Elke groep probeert toch een beetje beide te zijn. We spelen ontzettend graag live, maar het leuke aan de studio is dat je creatief kan werken. Al onze nummers zijn eerst bij mij thuis opgenomen voordat we naar onze producer trokken. Het is ook niet goed om te lang aan een album te werken en in de studio te zitten."
Baird: "Als je in de studio zit, moet je je goed kunnen concentreren. Vooral omdat we nu altijd bij elkaar zijn. We leven met z’n drieën als een echte band en treden constant op. We speelden onlangs een leuke tour door het Verenigd Koninkrijk. Het was de eerste keer dat we in kleine zaaltjes als headliner mochten optreden. Het is in ieder geval leuker dan het voorprogramma te spelen in een enorme zaal waar duizenden mensen naar je zitten te staren.
Halliday: "Ik vond het best eng. Vooral omdat we toen vrijwel onbekend waren. Ik vroeg me dagelijks af of er wel iemand zou komen opdagen. Het verbaast mij hoeveel mensen ons nu al kennen."

enola: Met de hulp van Kitsuné is de groep al bijna even bekend in Frankrijk als in het Verenigd Koninkrijk.
Trimble: "We hebben al meer in Frankrijk gespeeld dan in ons eigen land. Een kleine maand geleden stonden we nog met Florence + The Machine en Passion Pit op de affiche van het Les Inrocks festival, en we hebben met Delphic en een paar dj’s getourd in een Kitsuné-tour. Daar nog bovenop spelen we eind februari onze album launch in Parijs. Het is een prachtig land, waar we ontzettend veel steun hebben gekregen."

enola: Is de liefde nog altijd even groot nadat Henry — met zijn hand — Ierland heeft uitgeschakeld voor het wereldkampioenschap voetbal?
Baird: "Ik denk niet dat we Henry nog willen ontmoeten. Of was dat een mop over Ieren? (kijkt vragend rond) Het is niet dat we alle drie die hard voetbalfans zijn. Sam en ik kijken graag op de bus of in een café wanneer we op tour zijn, Alex haat het. Veel muzikanten hebben abonnementen om tijdens het weekend voor hun ploeg te supporteren, wij niet. Trouwens, we wonen in Londen maar zijn supporters van Manchester United."

enola: Er komen dagelijks meer fans bij, zelfs Kanye West en Passion Pit.
Trimble: "Passion Pit hebben we leren kennen in Frankrijk. We kwamen goed overeen. Het doet deugd om nu te mogen horen dat ze onze muziek appreciëren. Wie heeft dat van Kanye West eigenlijk op onze Twitter gezet?"
Baird: "It was me (blozend). Ik raakte echt geïrriteerd omdat ik hem niet terug vond op Twitter. Als een grote meneer als Kanye West je goed vindt, moet je hem echt wel bedanken."
Trimble: "Of course he has a Twitter account, dat kan toch niet anders?"
Baird: "Neen, heeft hij echt niet hoor. Nu ja, ik vond hem niet, dus heb ik het snel op onze eigen Twitter geplaatst. (enthousiast) Iedereen mocht het weten."

Two Door Cinema Club speelt op zaterdag 27 maart in het voorprogramma van Phoenix. Dat concert is inmiddels uitverkocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 + twaalf =