Eindejaarslijstje 2009 van Matthieu Van Steenkiste

2009 nam een vliegende start, maar verloor gaandeweg wat momentum. Toch werd het geen slecht jaar. White Lies mag dan al snel uit de top tien zijn gezakt, Animal Collective bleef van bij het eerste moment een zekerheid. We hebben slechtere jaren gekend.

 1. Animal Collective :: Merriweather Post Pavilion          Na jaren ongemeen boeiend rommelen in de marge, heeft Animal Collective de tijd gevonden om een plaat vol briljante popsongs te schrijven. Het is nog steeds geen evident vreten, en sommige goddeau-ers werden hier agressief van, maar wij hoorden de meest aanstekelijke rave-meets-Beach Boys-meets-Lion King. Een plaat die lichtjaren voor is op de rest van de wereld.
 2. Manic Street Preachers :: Journal For Plague Lovers           Na jaren van powerpop met violen, vond Manic Street Preachers het eindelijk nog eens nodig om de wereld met haar absolute lelijkheid te confronteren. Op teksten van Richey Edwards is dit hoe we de Manics het liefst horen: vuil en hard.
 3. Patrick Wolf :: The Bachelor           We geven het toe, hoor: we zijn te hard geweest voor deze vierde van Patrick Wolf. Ja, de consistentie van de vorige platen ontbrak, maar maanden na de bespreking zijn we nog altijd niet klaar met de songs van The Bachelor: ze gaan dieper en blijven langer hangen. Hier wordt nog geen beetje gereikhalst naar opvolger The Conqueror, die ons in 2010 zou moeten bereiken.
 4. Editors :: In This Light And On This Evening           Niet de absolute klassieker die we van deze groep verwachten, eerder een overgangsplaat à la The Unforgettable Fire. Editors heeft de vulgariteit van de pure rock afgeschud en heeft nu de handen vrij om alle richtingen uit te gaan. En natuurlijk was “Papillon” een wereldsingle.
 5. Archive :: Controlling Crowds          
 6. Een mastodont van tachtig minuten, maar wel: hun meesterwerk. Al verspeelden ze wel wat krediet met die nodeloze en lamlendige opvolger Part IV. Niet meer doen, jongens.

 7. Glasvegas :: Glasvegas         Van vorig jaar of van dit jaar, hier uitgekomen of hier niet uitgekomen; het maakt niet uit: dit is de interessantste Britse band sinds de Britpop-era (ja, Peter Doherty, steek die in uw gat) en “Flowers & Footballtops” het meest emotioneel overrompelende nummer sinds héél, héél lang.
 8. Lucy Love:: Superbillion         Kick-ass rap van een Deense van nauwelijks anderhalve meter. Cool? Supercool! Van het plezantste dat we dit jaar hoorden.
 9. The Pains Of Being Pure At Heart :: The Pains Of Being Pure At Heart
 10.           De meest Britse band van het moment komt van over de oceaan. The Pains Of Being Pure At Heart brengt The Jesus And Mary Chain via The Stone Roses en Belle And Sebastian. En dat in tien prachtige popparels.

 11. Isbells :: Isbells           Belgische, ingetogen bedrandmuziek van Gaëtan Vandewoude van Soon. Mooi.
 12. The Veils :: Sun Gangs           Nog steeds is Finn Andrews één van onze favoriete songschrijvers, en op Sun Gangs verwijdert hij zich opnieuw wat meer uit de schaduw van de grote voorbeelden. We misten de intensiteit van Nux Vomica maar wat een knappe plaat toch weer!

Kleurden 2009 mee in:
11. Antony And The Johnsons :: The Crying Light
12. A Place To Bury Strangers :: Exploding Head
13. Maxïmo Park :: Quicken The Heart
14. Mew :: No More Stories
15. White Lies :: To Lose My Life…
16. Team William:: Team William
17. Raveonettes :: In And Out Of Control
18. Venus In Flames:: Intimacy
19. Metric :: Fantasies
20. Morrissey :: Years Of Refusal

Nummers van het jaar: “Flowers & Footballtops” van Glasvegas (januari tot september), “Papillon” van Editors (de rest van het jaar); meteen ook livemoment van het jaar daar in Vorst.

Wat optredens betreft kwamen we dit jaar iets minder vaak euforisch thuis als vorig jaar, maar af en toe viel onze mond toch open van puur enthousiasme. Dat was vooral het geval bij het nu al legendarische optreden van Editors in Vorst. De zusjes van First Aid Kit wisten ons in Groningen dan weer bijna tot tranen toe te ontroeren, en Neil Young sloten we opnieuw in het hart na een geweldig concert in het Sportpaleis. Voorts ook genoten van Mew (Botanique) , Archive (Hallen van Schaarbeek) , Fleetwood Mac (Sportpaleis) , Sukilove (Botanique) , Keane (TW Classic) en Massive Attack (Vorst – de oude nummers).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − 15 =