Eindejaarslijstje 2007 van Maite Le van

Het was een vruchtbaar jaar voor De Vrouwen. Naast de vaste waarden (PJ Harvey, Björk, Lucinda Williams) kwamen vooral nieuwe bloemenmeisjes met een ode aan de eenvoud van de gitaarliedjes uit de jaren ’70 in de kijker. Een diepe buiging voor hun lef om in deze gecompliceerde wereld ouderwets eenvoudig te durven zijn. Waarvan hier getuige. En oh ja: zoek de man in het lijstje.

  1. Alela Diane :: The Pirate’s Gospel      Al een jaar gekend overzee, nu eindelijk onze richting ingewaaid en –kijk eens aan — regelrecht naar nummer 1. Gitaar, stem, “yo ho ho” en “clickety clack”. Kortom, het mooiste halfuurtje dat we dit jaar mochten horen.
  2. Marissa Nadler :: Songs III. Bird On The Water      Twee jaar geleden nog doelloos en slaapverwekkend. Nu met de hulp van Espers een levende herinnering aan al die vrouwen die van vaders platenkast naar de onze zijn verhuisd: Laura Nyro, Karen Dalton, vroege Joan Baez, Judy Collins, Judee Sill en –-vooral– Sandy Denny.
  3. PJ Harvey :: White Chalk      Graag verwijzen we u door naar de recensie van collega (pn). Vertelt alles wat wij hierover willen zeggen… en beter!
  4. Jesse Sykes & The Sweet Hereafter :: Like, Love, Lust & The Open Halls Of The Soul      Pragmatische instrumentatie, griezelig mooie backing vocals en de steeds hesere stem van Sykes zorgen voor een ijzingwekkende kilte die op een vreemde manier hartverwarmend is. Effectiever dan de warmwaterkruik.
  5. Scout Niblett :: This Fool Can Die Now      Inclusief vier duetten met Bonnie “Prince” Billy met dé twee nummers van het jaar: “Kiss” en “Do You Wanna Be Buried With My People”. Zo mooi maken ze ze niet meer, meneer.
  6. The National :: Boxer       Mannen! In dit eindejaarslijstje! Daar moet wel een goede reden voor zijn. Laat dat een stem zijn waarvan wij verstijven en songs die barstensvol emotie zitten en bijwijlen in ons gezicht ontploffen. Tindersticks op speed. Ofzoiets.
  7. Robert Plant & Alison Krauss :: Raising Sand      Led Zeppelin-zanger meets de koningin van de bluegrass. Wat onverenigbaar leek resulteert in donkere, tergend trage covers in een roots-en bluesbad, waarbij beide partijen elkaars sterke punten uitwisselen. Een productie van T Bone Burnett
  8. Feist :: The Reminder       Onze plaat van het jaar 2004 krijgt ook zijn opvolger in de eindejaarslijst. Al was het alleen voor deze zinnen: “And it’s impossible to tell/How important someone was/And what you might have missed out on/And how it might have changed at all
  9. Hanne Hukkelberg :: Rykestrasse 68      Scandinavische nimf kleeft aan elke song van dit tweede album iets onweerstaanbaars: geneurie, vrolijke jazz-pop met hitpotentie, de CocoRosie-formule, een typmachine, Noors… Niet te vergeten die onweerstaanbare Pixies-cover “Break My Body”.
  10. Amy Winehouse :: Back To Black      We hebben het volledig gehad met de tabloid-ster Winehouse, haar credibility is wellicht onherstelbaar verwoest, maar ze heeft dit jaar wel degelijk een uitstekend album uitgebracht. Zoals het echte Motown betaamt schuilt er achter de vrolijke blazers, tamboerijnen en “sha la la’s” een brok miserie. Bloedeerlijk liefdesverdiet met dank aan The Dap Kings.

En dan bevonden we ons ook regelmatig in een concertzaal:
1. Joanna Newsom (AB)Slaagt erin de fenomenale orkestraties van Van Dyke Parks met drie muzikanten te evenaren én de zaal muisstil te krijgen. We vielen er net niet van flauw. 2. Ani Difranco (AB). De goddin der huidige vrouwelijke singer-songwriters speelt de ideale best of-set. 3. Rickie Lee Jones (Rivierhof) Eindelijk live nog eens in vorm. Klassiekers en nieuw werk netjes gemixt. 4. Feist (Cirque Royal)Hartverwarmend perfect. 5. Roisin Murphy (AB)Maximum show = maximum effect. 6. CocoRosie (AB)Pretentie en arrogantie in de coulissen gelaten. Hopeloos getalenteerd. 7. Hanne Hukkelberg (ABClub). Sterrenjagend de perfectie achterna. 8. Patti Smith (AB)Herinnert ons waarom we van PJ Harvey houden. Met mooi Brussels liefdesverhaal tussen Charlotte Brönte en een professor in de bindtekst. 9. Kurt Wagner (Handelsbeurs)Onze favoriete mannenstem is ook solo hartverscheurend én grappig. 10. Scout Niblett (Botanique)Nibletts beste Belgische doortoch tot nu toe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 + 6 =