Eindejaarslijstje 2008 van Maite Le van

2008 was niet alleen het jaar van een te pas en te onpas gebruikte slogan, Facebook, gevallen en moeilijk gevormde regeringen en mutsen met twee vlechtjes. 2008 was vooral het jaar van Jan, Piet, Joris en Corneel: mannen met baarden, dus, die schaamteloos de gebruikelijke vrouwen naar plaatsen 11-20 (of verder) schoven.

  1. Fleet Foxes :: Fleet Foxes en Fleet Foxes :: Sun Giant (ep)          De essentie van samenzang uitgepuurd in grootse hymnen en verstilde schoonheid. Eentje van lange adem.
  2. Bon Iver :: For Emma, Forever Ago          Alleen al voor de titel krijgt de bard (neen, geen flauwe woordspelingen hier) een prijs. Tastbare hartenpijn in verheven melodieën geleid door een bloedende stem.
  3. Joan As Police Woman :: To Survive          “Yes, I love you / With the fire of my namesake”, “I wanna throw you up against the hard white wall / And make you mine, make you mine”, “Where does my heart start to beat? / At the bridge to your eyes / At the path to your scars / At the sway of your diamond black ocean”.
  4. Last Shadow Puppets :: The Age Of The Understatement          Folietje van twee rotgetalenteerde jonkies die hun (en ons) geluk vinden in de nostalgie van de jaren ’60, opwindende gitaarlijntjes en een heus strijkorkest.
  5. Portishead :: Third           Na een pauze van elf jaar gooien de triphoppioniers het genre aan diggelen met evenveel gedrevenheid als toen ze het op gang trokken. “Tempted in our minds / Tormented inside lie / Wounded and afraid”. Ons hart mag opnieuw breken. Zij zullen het bloeden wel stelpen.
  6. Goldfrapp :: Seventh Tree          Geile dancequeen muteert in romantische jaren ’70-nimf. Tsjilpende vogeltjes incluis.
  7. Emily Jane White :: Dark Undercoat          Cat Power-duplicaat maakt stille en dreigende pareltjes op gitaar en piano. “Silent is a power and a tool / For you”.
  8. Gutter Twins :: Saturnalia           Donder, gietende regen en vooral veel bliksemschichten tussen twee mannen die tegelijk elkaars tegengestelde en elkaars spiegelbeeld zijn.
  9. Calexico :: Carried To Dust           Terugkeer naar de stal in grandeur.
  10. El Perro Del Mar :: From The Valley To The Stars           Een donkere wereld van kerkorgels en blokfluiten die op hun manier een ludiek Burt Baccarach-gevoel uitstralen. “There’s still time to give love”. Ook aan haar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 − 4 =