Eerste soloalbum voor Sigur Rós’ Jónsi

Jón Thor Birgisson, beter bekend als Jónsi als in Jónsi and Alex en Sigur Rós, laat op 15 maart 2010 zijn eerste soloplaat op de wereld los. Het album kwam er naar aanleiding van songs die hij schreef die niet in het plaatje van ‘s mans alias Sigur Rós pasten. De eerste lading van deze songs maakten hun opwachting in Riceboy Sleeps, de tweede lading vindt nu zijn thuis in Go. In afwachting onderhoudt Jónsi ons met sneak previews op zijn website.

Waar het eerste deel van deze nummers nog resulteerde in het instrumentele album Riceboy Sleeps met zijn wederhelft Alex Somers, zal het tweede deel uit een heel ander hout gesneden zijn: een opwindend, vreugdevol, extatisch, dramatisch, dapper en levendig album inclusief Jónsi’s deze keer grotendeels Engelstalige vocals. Go is de samenvatting van een artiest die alle angst loslaat en vrijheid ontdekt, wat van de plaat één van de meest vreugdevolle collectie songs ooit zou maken. Nochtans dacht hij aan een rustig, akoestisch album te werken, maar “somewhere along the line, it just sort of exploded”.

Gaandeweg creëerde hij, samen met enkele al even vrijgevochten collega’s, geen popplaat, ook geen rock, folk, ambient of elektronic, maar wel een heel muzikaal palet met niets dan vuurwerk. Onder dezen Nico Muhly, bekend van en geprezen voor zijn werk met Björk, Antony & The Johnsons, Bonnie ‘Prince’ Billy en Grizzly Bear, die alle songs van Go speels aan het dansen brengt door ze met strijkinstrumenten, koperblazers en houtblazers te voorzien, aan de zijde van zijn ongewone pianoaanslagen. Voeg hier de inventieve percussiegenie die Samuli Kosminen is nog aan toe, samen met co-producers Jónsi zelf, Alex Somers en Peter Katis, die eerder al Interpol producete, en als laatste Tom Elmhirst, die het hele album mixte. Resultaat: een muzikaal landschap dat in niets lijkt op vorig werk en dat uw luidsprekers een explosie van pure gelukzaligheid en verwondering doet veroorzaken.

Jónsi zal ons live omver proberen te blazen met een uitgebreide wereldtournee in 2010. Voorlopig onthoudt hij ons nog van meer details, maar hou zeker www.jonsi.com in de gaten waar in de tussentijd regelmatig nieuwe sneak previews in de vorm van foto’s en video’s worden losgelaten over de weg die Go aflegt. Wie op de hoogte wil blijven van alle updates en tevens een gratis download van “Boy Lilikoi” wil verkrijgen, kan zich hiervoor inschrijven voor de mailing list op de website. Maar er wordt ook al een tipje van de sluier gelicht van de andere nummers van de plaat: een simpele klik op de letters van Jónsi’s naam op de website volstaat.

Tracklist Go

  1. Go Do
  2. Animal Arithmetic
  3. Tornado
  4. Boy Lilikoi
  5. Sinking Friendships
  6. Kolnidur
  7. Around Us
  8. Grow Till Tall
  9. Hengilas

{image}Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 5 =