(nu al) nieuwe Eels voor januari

Nauwelijks enkele maanden na de vorige release, staat Eels weer klaar met nieuw werk in januari. Waar er tussen Blinking Lights And Other Revelations en Hombre Lobo niet minder dan vier (!) jaar zat, de langste stilte rond Eels ooit, zit er tussen het in juni dit jaar verschenen Hombre Lobo en zijn opvolger in spe End Times het kleinste gat ooit: niet meer dan zeven maanden en een beetje (“I felt guilty about the long gap between the last two albums so I’m making up for lost time”). Of hoe Marc Everett dezer dagen een toonbeeld van efficiëntie is.

End Times, het achtste studioalbum alweer van de Amerikaanse band rond de singer-songwriter, zal in januari in de rekken liggen. Goed nieuws voor iedereen die graag nog eens in ’s mans ziel wou kijken, want de plaat is, in tegenstelling tot de vorige die een fictief verhaal over verlangen vertelde, autobiografisch. Hoewel het niet iets is om écht vrolijk over te worden, want hij toont ons zijn meest pijnlijke zielsroerselen. Hombre Lobo was het voor, het verlangen, terwijl End Times het na is met alle pijn.

De nieuwe plaat is een “divorce album” met een moderne twist: mister E stelt zijn persoonlijke verlies van zijn grote liefde gelijk met de wereld die zijn integriteit verliest en tenonder gaat aan zelfdestructie. ”When I find comfort in a “dying world”, the End Times I speak of isn’t about Mayan calendar conspiracy theory bullshit, but the state of the desperate times we live in. The bottom line-ness of it all. The end of common decency. The loss of caring about doing a good job. These are tough times. Who can you trust? Walter Cronkite is just a ghost,” aldus Everett.

End Times is niet het eerste break-up album van Eels. Van het in 1998 verschenen Electro-Shock Blues, waarop Everett omgaat met het overlijden van zijn moeder, vader en zus, over Broken Toy Shop, dat ingaat op het gebroken hart van een man in zijn twenties naar de nieuwe plaat, waar de pijn van een man van middelbare leeftijd meer gewicht in de schaal legt. Het album is heel direct en rauw en vertelt een naakte waarheid.

Het nieuwe album van Eels verschijnt op 19 januari 2010, maar het eerste nummer van het album, “Little Bird”, is nu al te beluisteren op de officiële website en op MySpace. Als End Times dezelfde hoge toppen scheert als zijn voorganger, kunnen we met een gerust hart stellen dat het nieuwe jaar goed zal beginnen voor ieder die zich graag warmt aan de melancholische, hartverwarmende deken van Eels. Everett stelt het zo: “This will be some people’s favorite Eels album and some people’s least favorite Eels album, but I’m prepared for that.” Wel, wij ook.

Tracklist End Times

 1. The Beginning
 2. Gone man
 3. In My Younger Days
 4. Mansions Of Los Feliz
 5. A Line In The Dirt
 6. End Times
 7. Apple Trees
 8. Paradise Blues
 9. Nowadays
 10. Unhinged
 11. High And Lonesome
 12. I Need A Mother
 13. Little BirdOn My Feet

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × een =