FESTIVALPARCOURS :: De Nachten 2009 :: Het grote goddeauparcours

De Nachten gaat thematisch dit jaar. Voor zijn veertiende editie viert het festival geschiedenis: de twintigste verjaardag van de val van de Berlijnse muur staat drie dagen centraal.

Berlijn is een van de meest veelzijdige steden van Europa. Aan de ene kant voel je er nog sterk de aanwezigheid van de (recente) geschiedenis, aan de andere kant staan de hippe electrovogels die zich enkel ’s nachts en ondergronds voortbewegen. De Nachten grijpt Berlijn aan om een mooie rode draad te krijgen in dit veelzijdige festival. Om ervoor te zorgen dat u er deze keer niet verloren loopt, zetten wij nu al de hoogtepunten voor u op een rijtje.

Donderdag kunnen we rustig opwarmen voor het weekend. Haal u bij het Berlijns-Amsterdamse collectief Worstclub een getatoeëerde braadworst en nestel u in de Rode Zaal (voor de gelegenheid omgedoopt tot Rote Bühne). Eens u zelf al etend een band hebt gesmeed met Berlijn, zal u klaar zijn voor de muzikale confrontatie. Zo gaat Tom Van Laere van Admiral Freebee in de clinch met Jochen Arbeit van Einstürzende Neubauten. Later op de avond springt ook De Nachten op de kar van de hype rond De Helaasheid Der Dingen: Felix Van Groeningen maakte een videoloop, acteur Valentijn Dhaenens brengt teksten van Dimitri Verhulst en het Jef Neve Trio speelt muziek uit de film. Wat wil u nog meer? Inderdaad, Scandinavische folkprinsesjes. En liefst zoveel mogelijk. Die van Katzenjammer komen met vier en geloof ons: dat is al meer dan u aankunt.

De Nachten wordt opengetrokken van muziek en literatuur naar andere kunstvormen als de graphic novel. Op vrijdag valt er voor de stripliefhebbers veel moois te beleven in het programma dat werd samengesteld door Brecht Evens en Randall C. En vroeger op de avond komt ook Andy Riley, bekend van zijn Suicide Bunnies, al op bezoek. Op literair vlak is dan weer het kanon Robert Vuisje aanwezig, wiens Alleen maar nette mensen de Gouden Uil in de wacht sleepte. Hij gaat in gesprek met Dimitri Verhulst.

Op muzikaal vlak blijkt vrijdag een feestavond. Het begint rustig met het Deense Efterklang, en voor de liefhebbers is er ook het populairder dan ooit Absynthe Minded, maar daarna gaan we pas echt de nacht in. DJ Polska Rootz mixt het beste uit de Poolse underground aan elkaar, Pitchtuner zorgt voor een streepje Duitse electro met een vrolijk Japans zangeresje erbij. Afsluiten doet de nacht met Apparat & Skate, hoewel er van uitbollen geen sprake zal zijn.

’s Zaterdags moet u bekomen van vrijdag. Misschien een uitgelezen kans om het grote aanbod aan films op De Nachten eens wat nader te onderzoeken. Bankroet Jazz, geschreven door Paul Van Ostaijen in Berlijn, zou wel eens de moeite kunnen zijn. Daarna moet u zich reppen naar Liesa Van der Aa. Als zij niet groot wordt in het theater, dan wel in de muziek. In de Rode Zaal komt mooi aansluitend Ivo Victoria langs. Zijn Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt) heeft u waarschijnlijk net op de Boekenbeurs aangeschaft.

Tegen middernacht bent u weer voldoende uitgerust om toch weer diep De Nachten in te worden gesleurd. Met twintig man op het podium zal het Nederlandse Kyteman’s Hiphop Orkest met genoeg volk zijn om u weer op de been te krijgen. Daarna kan u Cobra Killer het laten overnemen in de Tanzclub. Of als u echt niet meer op uw benen kan staan, kan u ook nog een lijntje cultuur snuiven in de filmzaal. We call it techno toont u er de beginjaren van de techno. De soundtrack zal u ongetwijfeld weer fit genoeg krijgen om de zeer hippe DJ Kaos aan het werk te gaan zien. Als u aan het eind van zijn set foute hits denkt te horen, schrik niet. Discobar A Moeder heeft de eer het volk naar huis te spelen.

Het is weer veel, De Nachten dit jaar. Oefen echter uw Duits en volg onze richtlijnen, dan zal u niet verdwalen in das großen Berlin.

Het volledige programma van De Nachten is te vinden op de site: www.denachten.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × twee =