Mathias Kaden :: Studio 10

Wat associeert u vandaag de dag met Duitsland? Sauerkraut? De nooit aflatende Mannschaft? Wetten, dass …?, Gründlichkeit en Fingerspitzengefühl? Het schabouwelijke Tokio Hotel? Had iemand aan uitstekende minimal techno gedacht? Ja, u daar, op de laatste rij? Dan hoort u vanaf nu te weten dat Mathias Kaden met zijn debuutlangspeler Studio 10 een puik plaatje in elkaar heeft geknutseld.

Lieve kindertjes, Duitsland en elektronische muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: de sound die Kraftwerk medio jaren 70 vanuit haar Kling Klang-studio in Düsseldorf de wereld instuurde was toonaangevend voor het verdere verloop van vele muziekstijlen (van hiphop tot techno) en Kraftwerks kale, strakke en hypnotiserende robotmuziek blijft een aanbeveling voor elke elektronicafreak. De Duitse pioniers beïnvloedden de technoscene van Detroit, waarna de Amerikaanse producer Robert Hood met minimal techno op de proppen kwam. De bal werd teruggekaatst naar het Europese vasteland, waar het subgenre van Hood fel geprezen werd, en het zijn vooral Duitse technoproducers die in dit type techno hun gelijke niet kennen. Een andere mijlpaal zijn de krachttoeren van producer Giorgio Moroder die ook al in de seventies in de Münchense Musicland-studio de synthesizerdisco uitvond: songs als “Love To Love You Baby” (waarin Donna Summer zich naar een hoogtepunt hijgt) en “I Feel Love” hebben een onschatbare nawerking op house en techno gehad.

Het hele aanbod Duitse minimal house en techno is schier onoverzichtelijk maar Steve Bug, Johannes Heil of Extrawelt zijn langzamerhand household names geworden.

Een recenter exponent van deze muzikale traditie is Mathias Kaden. De 27-jarige Kaden, gevierd technoproducer en DJ (als ‘Mr. Minimal Samba’), werkte al jaren samen met klanktovenaar Marek Hemmann en het Turkse technobeest Onur Özer. Drie jaar geleden richtte hij zijn studio geheel nieuw in, bracht enkele zwoele EP’s in omloop en breidde zijn repertoire uit met opwindende remixes (van o.a. Trentemoller). Nu verblijdt hij de wereld met Studio 10, uitgebracht bij het Berlijnse minimal label Vakant.

Woorden als “broeierig” en “smooth” lijken uitgevonden te zijn om songs als “State of Stasis” en “1981” (het jaar waarin de Roland TR-808 drumcomputer ontstond, het belangrijkste instrument in Kadens studio) te typeren. Beide nummers zijn achteloos weggelopen uit de deep house-scene van Chicago, met de warme bariton van Gjaezon als toemaatje. Kaden liet trouwens de deur van zijn opnamestudio openstaan voor nog meer goed volk en de gastvocalen tillen het plaatje naar een hoger niveau. Het tedere dubtechnonummer “Kawaba”, waarin zangeres Tomomi Ukumori de luisteraar in het Japans (vermoedelijk) allerlei geils toefluistert, moge hiervan een waterdicht bewijs zijn.

Er zit veel lekkers in Kadens snoepdoos: graai er begerig in en ontdek bekoorlijke old school acid-klanken afgewisseld met tribal ritmes in “Ikenga”, “Chazz”, dat met z’n verwrongen trompettengeschalen bezwerende vocale samples een geheid clubsucces wordt, het soulvolle, door een melancholische bugel gedragen “Panik Stricken” of het tot een verkwikkende wall of sound aanzwellende “Mascleta”. Laat u ontroeren door het wegstervend, mistroostig viooltje in ambientnummer “Re Menor” en laaf u aan het loungy “Defender”, met voortjakkerende jazzy arrangementen als contrastwerking.

Mathias Kaden is op Studio 10 allerminst een one-trick-pony gebleken en hij gaat met de vingers in de neus over de grenzen van de pure minimal heen. Hij kiest volop voor schoonheid en pure klanken en heeft zijn muziek getoonzet op een afwisselend, boeiend, bekoorlijk en luchtig album. De fusie van stijlen en klanken met sambagrooves, jazz, Zuid-Amerikaanse ritmes, Afrikaanse tribal ritmes, dubstep en ambient, de vaardige integratie van live-instrumenten en de wil tot experimenteren met natuurklanken of het geluid van deuren of fietsen maken van dit plaatje een hemelse muzikale trip die beluisterd, gedanst en gevoeld moet worden.

Studio 10 is een onomstotelijke getuigenis van Kadens buitengewone liefde voor muziek. Spek voor de bek van elke technogek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 5 =