Vluchtweg naar de zon (Baru)

In 1996 won Baru voor Vluchtweg naar de zon de prijs voor het beste album in Angoulême. Deze bekroning is volkomen terecht. Veertien jaar na zijn verschijning wordt het album nu vertaald.

Baru (Hervé Barulea) maakt strips die aan de ribben blijven kleven. Zijn het niet de thema’s die intrigeren, dan geeft hij zijn verhaal zo’n intens ritme mee dat wij alvast niet konden stoppen met lezen. Dat wil wat zeggen bij een klepper van meer dan 400 pagina’s. In zijn vaderland staat Baru al sinds het begin van de jaren tachtig aan de top van de stripwereld. De laatste jaren kunnen we ook in het Nederlands met mondjesmaat genieten van zijn vakmanschap. Het tweeluik De Woesteling bij Dupuis en Het Kortste Eind voor de collectie Kaliber van Casterman zijn de twee opmerkelijkste wapenfeiten. Vluchtweg naar de zon bevestigt en verhoogt nog eens die huizenhoge reputatie.

Karim Kemal en Alexandre Barbieri zijn een ongewoon duo. Karim is een kleine crimineel die tegen betaling rijke vrouwen van genot voorziet. Alexandre is een wat timide jeugdvriend van Karim die zijn loyaliteit cash betaalt wanneer de jaloerse echtgenoot van een van Karims klanten bijzonder hevig reageert en de achtervolging op Karim inzet. Samen vluchten ze langs de Franse snelwegen naar het zuiden en hun tegenstanders blijven hen verbeten achtervolgen. Het gevolg is een razende road trip die nooit stil lijkt te vallen.

Vluchtweg naar de zon maakte Baru oorspronkelijk voor de Japanse uitgeverij Kodansha en moest als een van de eerste Europese initiatieven de grenzen tussen strip en manga doen vervagen. Het enige nadeel van deze strip hangt samen met die manga-invloeden, want het verhaal mocht wat ons betreft heel wat pagina’s korter zijn. Bij momenten wordt de plot wel erg fijn getrokken en treedt er een gevoel van herhaling op. Het Kortste Eind is misschien wel het beste voorbeeld om dit aan te tonen. Op een korte afstand slaagt Baru er eveneens in om zijn intensiteit van personages en plot vast te houden. Desalniettemin blijft Vluchtweg naar de zon een klassieker van het Europese stripverhaal die het meer dan verdient om vertaald te worden en te blijven.

Uitgeverij Sherpa viert dit jaar haar twintigste verjaardag met een veelbelovend uitgaveprogramma. Met Vluchtweg naar de zon heeft ze alvast een uitgave beet die haar kwaliteitsvolle faam meer dan waard is. Tegelijk met deze Baru verscheen overigens ook eindelijk De Spiralen Kooi van Al Davison. Deze Britse graphic novel avant la lettre stond ook al jaren aan te schuiven aan de kassa voor de miskende kwaliteitsstrips. Met Vluchtweg naar de zon zijn er in één keer twee klanten bediend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − 8 =