De Woesteling 1 (Baru)

Met De Woesteling verrijkt Dupuis zijn fonds met een album van Baru. Deze auteur is groot van Frankrijk tot Japan, maar ons taalgebied blijft eens te meer achterop. Met dit boksdrama brengt hij opnieuw de sport op de voorgrond in een stripverhaal, iets wat ook al weer een tijdje geleden was.

Zelden hebben we een verhaal gelezen met zo’n intens hoofdpersonage als Anton Witkowski. Deze jonge Fransman groeit op in een arme wijk en wil absoluut weg uit die uitzichtloze wereld. Hij beschikt over twee sterke vuisten en bakken bokstalent. Langzaam zoekt hij zich een weg naar de top van de bokssport en weg uit de armoede. En steeds blijft daar die verschroeiende ambitie, die razende woede om het onrecht dat hij en zijn familie al jaren moeten ondergaan.

Baru brengt ons het verhaal van Anton in zijn kernmerkende semi-realistische stijl, een stijl die bij momenten doet denken aan Miguelanxo Prado (De Kronieken van de Onlogica). De expressieve kleuren brengen prima de extreme gevoelens van de personages over en als lezer bleven we dan ook wat verweesd achter na het lezen van dit album. Het verhaal bouwt perfect op en laat ons achter bij het hoogtepunt van Antons roem. Met dit eerste deel van wat een tweeluik zal worden treedt Baru (pseudoniem van Hervé Barulea) langs de grote poort binnen in de collectie Vrije Vlucht. Tot dusver werd van zijn hand enkel het album Onderweg in het Nederlands uitgebracht.

Met De Woesteling toont hij zich een meester in het vertellen, het verhaal is een perfecte mix van leesbaarheid en creativiteit. Zo begint het album met een scene die zich chronologisch afspeelt na het verhaal dat in de rest van het boek wordt verteld. In het midden van het boek past Baru deze techniek nog een keer toe. Het maakt je als lezer benieuwd naar wat verderop komen gaat. Het wordt stilaan een grijsgedraaide plaat, maar ook bij deze nieuwe Vrije Vlucht kunnen we niet anders dan de superlatieven uit de kast halen en het boek onderbrengen bij het beste wat 2004 op stripgebied heeft voortgebracht.

De Woesteling 1 verscheen in de collectie Vrije Vlucht van Dupuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × een =