PUKKELPOP 2009 :: Club, donderdag 20 augustus

Ha die Club; broeihaard van aanstormend talent, nieuwe hypes en net doorgebroken alternatieve acts. Op Pukkelpop is het meestal dé place to be, en deze donderdag is dat niet anders.

De Dertien

De uitgebreide verslagen van de dertien beste concerten leest u met één klik hieronder.

Goed een maand geleden werd Golden Silvers nog voor schut gezet op het Rotterdamse Metropolisfestival. Op Pukkelpop valt hen echter een betere ontvangst te beurt, en dat is niet meer dan terecht. Hun eighties discopop is dan niet altijd even sterk, "True Romance" en "Arrow Of Eros" zijn absolute blijvers. Geef hen dus toch nog maar een kans, Nederlandse broeders.

De debuutplaat van The Big Pink ligt pas volgende maand in de winkel, maar een uitstekende livereputatie en een sterke single volstaan om de club te doen vollopen voor het duo uit Londen. Live wordt het electrorockgezelschap echter aangevuld tot een volwaardige line-up, waardoor de nummers eerder shoegaze dan electro zijn. The Big Pink zorgt voor een onderhoudende veertig minuten, maar het is toch pas in de staart, met het geniale "Velvet" dat er echt schot in de zaak lijkt te komen. Op 3 november in de ABClub, voor wat hopelijk een stomende herkansing wordt.

Half zes, en de Club zit een eerste keer vol. Passion Pit doet de tent meteen ook ontploffen. Vanaf opener "Make Light" zit het er muzikaal pal op, al loopt frontman Angelakos’ falsettostem even verloren in de geluidmix. Live wordt het dromerige van debuut Manners vervangen door nadrukkelijke elektro, maar ook de EP Chunk Of Change komt meermaals aan bod. Het dient gezegd dat die songs live nog boven de hits uitsteken. In het najaar duikt de groep op in de Botanique, we zullen het u geen twee keer vertellen.

Een kanjer van een onweer jaagt drommen festivalgangers op donderdagavond de Club in, net op tijd voor Grizzly Bear om een hoop nieuwe zieltjes te winnen. Drie langspelers al doet Grizzly Bear haar eigen zin, en sedert laatste worp Veckatimest worden ze daarvoor eindelijk ook door het publiek in de armen gesloten. Hun prestatie nadert vandaag de perfectie. Het is even wennen aan de tere, fragiele songs te midden van het overwegend potige werk dat de affiche van Pukkelpop dit jaar vult, maar al snel kruipt de gemoedelijke psychedelische muziek van Grizzly Bear in onze kleren. De manier waarop hun songs tot op het bot worden uitgekleed, om ze vervolgens weer laag per laag tot op hun harmonieuze toppunt te drijven, is zonder meer betoverend. De driekoppige samenzang vervolledigt het plaatje. Al was de wereld achter ons vergaan, we hadden het wellicht niet opgemerkt. Wat Grizzly Bear op Pukkelpop presteert, is betoverend mooi.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × vijf =