DJ Vadim :: U Can’t Lurn Imaginashun

De zomer is in het land! Mocht het u nog niet opgevallen zijn aan de stijgende temperaturen, de dalende aantallen kledingstukken bij het schone geslacht en het feit dat die zon nog altijd vrolijk licht hangt te geven in de latere uurtjes, dan misschien wel aan een toename aan muziekalbums die een zomers sfeertje uitstralen.

Het nieuwe album van de Britse (maar in de Verenigde Staten en Haïti wonende) Rus DJ Vadim, U Can’t Lurn Imaginashun, straalt die zomerse gelatenheid ten volle uit, onder meer door de albumtitel en een aantal songtitels fout te spellen. Maar laat dat de pret niet bederven, want dit is pretentieloze zomermuziek en ideaal om op te leggen als achtergrondmuziek bij de eerste de beste barbecue of terrasuitstap .

Helaas is achtergrondmuziek zowat de enige toepassing die wij persoonlijk voor deze plaat kunnen verzinnen, want uiteindelijk gebeurt er muzikaal erg weinig boeiends of opwindends op U Can’t Lurn Imaginashun. Daarenboven slaagt DJ Vadim er nergens in om een eigen stijl te vinden en is het album meer een samenraapsel van allerhande uithoeken van het hiphopgenre. Allemaal zeer proper geproduceerd, dat wel, maar in grote mate ook inwisselbaar.

Misschien hadden wat meer charismatische features dat wel kunnen oplossen. Maar van de meeste artiesten die hier een woordje komen meezingen of -rappen hadden wij voorheen nog nooit gehoord. Met reden ook, want meer dan verdienstelijk zijn die collabo’s niet en er wordt ook nergens een poging gedaan om los te breken uit uitgemolken hiphop- en neosoulclichés. Zo krijgen we in ‘Saturday’ een naar west coast-hiphop neigende beat waarop een zekere Pugz Atomz ons vertelt over zijn brandende verlangen naar het weekend tijdens de werkweek. Weinig origineel, zowat elke Californische rapper heeft zo wel al een aantal tracks in zijn achterzak steken. In ‘Maximum’ krijgen we dan weer een typisch Franse hiphoptrack waarin de rappers van La Methode de clown uithangen op een beat die zonder meer op een album van NTM had kunnen staan.

DJ Vadim lijkt bovendien originaliteit en authenticiteit te verwarren met variatie. Het album barst van de verschillende muziekstijlen die elkaar op een weinig doordachte manier opvolgen. Hij waagt zich naast meer traditionele hiphop ook aan reggae (in onder meer ‘Soldier’ en het naar ska neigende ‘Hidden Treasure’), electrohop (bijvoorbeeld in ‘R3 Imaginashun’ en ‘Rock Dem Hot’) en neosoul (onder andere in ‘I Want To Shout Out’ met Sabira Jade dat zo uit een album van The Foreign Exchange geplukt lijkt te zijn). Allemaal tof uiteraard, maar er zit geen lijn in die stijlen, en er wordt op geen enkele manier aan een gevoel van continuïteit gewerkt, waardoor het album veeleer aanvoelt als een compilatie of een mixtape dan als een album.

Net omdat de man geen eigen stijl lijkt te hebben kan DJ Vadim maar weinig echt indruk maken. Alle tracks zijn vlekkeloos geproduceerd, maar misschien had er toch net een hoekje af gemogen om een meer authentieke sound te produceren. Gelukkig zijn er een aantal nummers die toch wat meer indruk maken. ‘Beijos’ bijvoorbeeld, waar een pianosample aan Spaans gezang en een prachtige cellosolo gekoppeld worden. Ook het futuristische ‘R3 Imaginashun’ is een leuke track met een overvloed aan synths en stevig percussie dat wel wat weg heeft van het werk van Flying Lotus.

‘Leuk’ is dan ook het eindverdict voor deze plaat, naast vergelijkbare uitdrukkingen als ‘genietbaar’ en ‘verdienstelijk’, niet meer, niet minder. De superlatieven moeten we helaas in de kast laten voor U Can’t Lurn Imaginashun, want als er iets ontbreekt aan dit album, dan is het wel de verbeeldingskracht om vanuit diverse invloeden een boeiend eigen geluid te produceren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × twee =