Disko Drunkards :: Disko Drunkards

“Lofi, maar toch wel party”, zo stelde Benoelie van The Glimmers het zijproject Disko Drunkards enkele jaren geleden aan de wereld voor. Nu het samenwerkingsverband een plaat op diezelfde wereld loslaat, blijkt zijn omschrijving nog steeds te kloppen. Disko Drunkards is een moddervette plaat met een hoek af.

Waar is de tijd dat de Belgische pop- en rockwereld een onoverzichtelijk kluwen was van zijprojecten, samenwerkingen, afsplitsingen en andere verbanden die, the six degrees of separation in gedachten, zowat elke mogelijke artiest met een andere verbond? Helemaal terug, zo blijkt! Zie hier Disko Drunkards, een project van producersduo The Glimmers met Stephan Misseghers (ex-Soulwax, thans dEUS) op drums, en Tim Vanhamel (zichzelf, Millionaire, ooit even dEUS en voormalig Evil Superstar) occasioneel achter de microfoon. Tel daar nog bassist Ben Brunin (zie Vive La Fête en Tim Vanhamel solo) en muzikale manusje-van-alles François Demeyer (eveneens Vive La Fête en Soapstarter) en je hebt een samenstelling om U tegen te zeggen. Met de nodige eerbied in de stem, dat spreekt.

En wat brengt die wonderlijke samenwerking? Een moeilijk te beluisteren debuutplaat, zoveel is zeker. Aanvankelijk raak je immers amper voorbij de eerste drie tracks. Niet omdat de nummers niet degelijk zijn, integendeel, maar zelden hebben we een plaat meegemaakt die vanaf de eerste minuut zo bol stond van de seks. En op dat punt is “Physical” nog niet eens de revue gepasseerd.

”Zwoel” is dan ook een kernwoord als het gaat om deze met funky ritmes en laid back-beats gevulde langspeler. Tel daar nog wat nonsensicale lyrics bij die eerder bestaan uit kreunen en klanken dan volwaardige zinnen en je komt tot iets fraais zoals het onweerstaanbare “Kookoo” of de potentiële floorfiller “Huh?”. Het tempo op de plaat ligt voor een danceplaat best laag, maar is compleet verslavend. Denk aan Prince op zijn best, of John Frusciante die volkomen ongedwongen een blik fraaie riffs opentrekt terwijl zuiders getinte beats hun weg zoeken doorheen rustig kabbelende songstructuren.

Neem wat dat betreft “Dans Le Mille”, dat het Franse chanson op zeer geslaagde wijze opnieuw brengt waar het thuis hoort: in het nachtleven. Zo kinky als dit heeft zelfs Serge Gainsbourg slechts zelden geklonken. The Glimmers mogen dan al sinds midden jaren tachtig in de weer zijn met muzikale exploten allerhande, met dit plaatje hebben ze onverwacht voor een heerlijke verrassing gezorgd. Hoewel Disko Drunkards absoluut géén vaart bevat, is het een van de meest intrigerende en verslavende platen die dit jaar onder de brede noemer dance verschenen zijn. Een absolute aanrader, met andere woorden, al zal u er wel de deur voor uit moeten. Disko Drunkards ligt niet in de winkel, maar wordt gratis uitgedeeld tijdens shows van de band — die we u overigens ten zeerste kunnen aanraden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 3 =