I Am X :: Kingdom Of Welcome Addiction

"Há, jullie denken dat I Am X alleen maar over seks en decadent druggebruik gaat", dacht Chris Corner bij zichzelf en hij smeet zijn critici nog eens een kluif toe met de titel van zijn derde plaat. Toch gaat Kingdom Of Welcome Addiction over heel wat meer dan oppervlakkige pleziertjes.

Na het tweeluik Kiss + Swallow en The Alternative was het voor Corner dringend tijd om op zijn derde te tonen dat hij nog wat meer pijlen op zijn boog heeft. Al blijven de tubetjes verf — gierende synths, elektronische en livebeats vermengd, drama — hetzelfde, op Kingdom Of Welcome Addiction wordt het palet grondig verbreed in allerlei richtingen.

Om te beginnen, het mag wat harder en gemener. Opener "Nature Of Inviting" heeft een venijnig Nine Inch Nailscirkelzaagje op de gitaar gemonteerd en doet daar zijn voordeel mee: de industriële scherpte maakt van het nummer eens iets anders. Ook het zeldzaam politieke "An I For An I" schuurt en kriept op zijn Reznor's. Veel te vaak betekent de nieuwe richting echter: iets meer akoestisch en traag. En dat is niet echt de sterke kant van Corner.

Het titelwalsje heeft nog zijn charme — dramatisch, lekker galmend — maar met nummers als het openhartige "I Am Terrified" gaat Corner zijn boekje te buiten. Dat hij zich in navelstaarderige bekentenislyriek kan verliezen, wisten we al langer, maar breed open gesmeerd in een trage pianoballad ligt het er iets te dik op. De blazers en strijkers van het Berlijnse The Unfall Orchestra komen de boel uiteindelijk ondergraven en daar zijn we ze ronduit dankbaar voor. Nog een walsje — "The Stupid, The Proud" — is er helemaal te veel aan.

Neen, dan liever het hamerende "Think Of England", een mijmering over zijn oude thuisland en de gevleugelde zin "Just lay back and think of England". De alarmachtige synths doen ons tot ons jolijt telkens opnieuw aan de Battle Of Britain denken en we vragen ons stiekem af of de naar Duitsland uitgeweken Londenaar het niet met opzet heeft gedaan. "My Secret Friend", het duetje met Imogen Heap, doet dan weer elke keer naar de repeatknop reiken. Corner en Heaps stemmen lijken voor elkaar gemaakt en de kleine Berlijnse Brit lijkt voor een keer ook in een lager toerental de juiste knoppen te vinden.

Ergens helemaal achteraan zit de geweldige single "The Great Shipwreck Of Life" weggestoken. Voor een keer wordt er niet te moeilijk over gedaan en wordt de zwarte humor in I Am X dik in de verf gezet: "Stay. You'll make the love and I'll make the money (…) I'll be Peter Pan and you'll just be pretty", croont Corner net voor hij in een geweldig, vintage I Am X-refrein uitbarst. Studio Brussel mocht er dan niets speciaals in zien, hele horden enthousiaste Walen zullen straks tijdens de festivalzomer het ongelijk van die radio bewijzen: heerlijk nummer, dat zonder blozen in het rijtje andere geweldige I Am X-nummers als "Spit It Out", "Kiss + Swallow" en "Nightlife" past.

Hoe hoog die highs van I Am X ook zijn, ze zijn echter te schaars en te verspreid om Kingdom Of Welcome Addiction een boeiende plaat te houden. Daarvoor ligt de verveling te vaak op de loer elke keer Corner larmoyant uit de — we hebben dit echt niet gezocht — hoek komt. Misschien moet I Am X de volgende keer maar eens een politieke conceptplaat maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 + achttien =