Jimmy Kets :: Brightside, Fotomuseum Antwerpen

Het is een goed jaar voor Jimmy Kets (°1979). Kets, een van België's meest getalenteerde persfotografen, won begin dit jaar nog de Nikon Press Photo Awards 2008 in de categorie jonger dan dertig jaar met zijn fantastische reportage over volkscafés in Vlaanderen en Brussel. Hij publiceerde twee boeken in april, en stelt op dit moment op drie locaties tentoon.

{image}In het boek Vrouwentongen en mannenpraat bundelt Kets de bekroonde reportage over volkscafés. Brightside is een boek met zijn meest persoonlijke foto's van de afgelopen zes jaar en hoort bij de gelijknamige tentoonstelling in de galerie van het Fotomuseum in Antwerpen. Daarnaast exposeert Kets in gallerij Stieglitz 19 met zijn Las Vegas Blues-expositie en start Gallerij Szymons in Zoersel vanaf 9 mei met een tentoonstelling van wat oudere beelden van de fotograaf. Wij gingen een kijkje nemen in het Fotomuseum.

Hier zijn geen foto's van Leterme of Fortis te bespeuren. Brightside draait enkel en alleen rond foto's die Kets in zijn vrije tijd nam, en niet in opdracht van de krant. De persfotograaf, die na meer dan zes jaar trouwe dienst De Morgen begin dit jaar verruilde voor De Standaard, is geïntrigeerd door de artificiële wereld van vakantieparadijzen, pretparken, eroticabeurzen en dierentuinen.

Kets is de geamuseerde buitenstaander. Met veel humor en oog voor detail toont hij ons de kleine dingen die ons mens maken. Klassiekers zoals het jongetje in een zwartwit gestreepte trui die een foto neemt van een zebra (tweede prijs in SABAM-wedstrijd voor de Beste Humoristische Persfoto in 2006) en “Telenet opent je wereld”, waarop de Telenet-slogan nogal plastisch geïllustreerd wordt door een pornofilmpje, ontbreken niet op de tentoonstelling.

Kets flitst ongenadig waardoor zijn foto's barsten van kleur, maar de realiteit ook allerminst verbloemen. Hij is gefascineerd door stoffen (tapijten, gordijnen, avondjurken) en lange vrouwenharen. Soms zoomt hij zo dicht in dat het beeld iets korreligs en vettigs krijgt en je jezelf een voyeur voelt (“Holly”). Hij toont de (ongewilde) humor in het leven van de mens, maar vaak ook de leegheid van het bestaan. Zelfs zijn vader en broer ontsnappen niet aan Kets' camera.

De tentoonstelling in de galerie van het Fotomuseum smaakt naar meer. Wij kijken vol verwachting uit naar de dag waarop Kets de kans krijgt een uitgebreide overzichtstentoonstelling te laten zien op de tweede verdieping.

De tentoonstelling van Jimmy Kets in de galerie van het Fotomuseum loopt nog tot 7 juni 2009.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier + negen =