Ballroomquartet strikt Blixa Bargeld

Einstürzende Neubauten-frontman Blixa Bargeld zal de volgende plaat van het Belgische Ballroomquartet producen. Dat vertelt muzikant Andries Boone exclusief aan nieuws.goddeau. "Als vijgebladeren iets bijdragen aan onze muziek, dan mag hij daar gerust mee afkomen."

"We wilden wel eens met een producer werken", zegt Boone, "maar onze accordeonist Ronny was daar vierkant tegen. Hij stond er op dat het dan minstens iemand moest zijn die ons in ons muzikale denken vooruit kon helpen en ook internationaal iets betekent. Waarop ik op zoek mocht gaan naar zo iemand. Ik heb iedereen gebeld en gemaild: David Byrne, Daniel Lanois, David Gilmour, Natasha Atlas, mannen van Mogwai, Nigel Godritch, Brian Eno,… Tot mijn grote verbazing kreeg ik van de meesten zelfs een antwoord, zelfs al was dat dan negatief. Met Natacha Atlas hadden we wel een goed contact — het zou geweldig zijn geweest: een vrouw die ons zou producen — en even leek alles zelfs in kannen en kruiken, maar plotseling sprong alles dan toch nog af."

Waarop Bargeld in beeld kwam. "Ik heb hem een mail gestuurd, hij heeft vervolgens beelden van ons bekeken op het internet en raakte geïntrigeerd. Uiteindelijk ben ik in Berlijn met hem en zijn management gaan praten en was hij akkoord. Het lijkt me de ideale producer voor ons: hij heeft sowieso affiniteit met instrumentale muziek en biedt een opening naar een publiek dat ons niet kent. Hij slaagt er ook altijd in om een bepaalde sfeer te vatten, of het nu bij de Neubauten of bij The Bad Seeds is, en dat is voor ons absoluut een must, net als het feit dat hij steevast vanuit het live-spelen vertrekt."

In het najaar trekt de groep de studio van de Einstürzende Neubauten in. "Deze zomer gaan we al wat preproductie doe en kijken welke richting het uit moet", zegt Boone. "We hopen dat ij als een filter gaat werken: zelf hebben we soms zoveel ideeën dat we teveel verschillende sferen in één nummer willen steken. Hij moet ons als externe waarnemer gefocuster en organischer maken."

De voorlopig titelloze derde plaat van Ballroomquartet moet in december uitkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negen − acht =