65DaysOfStatic :: 7 mei 2009, Het Depot

Omdat het schrijven van een nieuwe plaat niet van een leien dakje loopt, trekt 65DaysOfStatic dan eerst nog maar eens de hort op. Op de nogal toepasselijk genaamde Test Tour werden heel wat nieuwe nummers aan het kritisch oor van een al te statisch publiek onderworpen. Niet alles klonk al even afgewerkt, maar de groep lijkt wel een richting te hebben gevonden die toekomst biedt.

Sowieso deed het deugd om nog eens nieuw 65DaysOfStatic-materiaal te horen. Twee jaar en ruw geschat zes Belgische optredens na de release van The Destruction Of Small Ideas mocht dat nog wel eens. Onzeker als de groep was over haar derde plaat, bleef de set de laatste jaren immers net zoals de voorgaande jaren nadrukkelijk leunen op de sterke eerste twee platen.

De nood aan verandering is dan ook voelbaar bij de groep. "We willen The Destruction Of Small Ideas achter ons laten", zegt drummer Rob Jones op de recent verschenen tour-dvd bij de liveplaat Escape From New York, en vanavond wordt dan ook véél nieuw materiaal gespeeld, aangevuld met een paar livefavorieten als "Retreat! Retreat!" of "Radio Protector". Slechts één keer wordt er met "A Failsafe" iets uit die wat flauwe plaat gespeeld.

Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk is de band min of meer zeker hoe de nieuwe songs moeten gaan klinken. Onder invloed van Alive van Daft Punk evolueert de groep naar een iets meer puur elektronisch en dansbaar geluid dat hier en daar aan The Prodigy doet denken. Met dat verschil dat de doorleefde gitaren nog altijd voor een muzikale diepgang zorgen die het cartoongezelschap nooit heeft gehad.

Een ander nummer flirt dan weer met trance-invloeden en frontman Joe ’Fro’ Wolinsky illustreert dat in de intro nog even met een paar 2 Unlimitedachtige dansposes. Het is een goed nummer, maar dat kan niet gezegd worden van "PX3", dat met zijn door gitaren overwoekerd repetitief pianolijntje iets te hard een slechte variant is op wat eerder al beter werd gedaan door de groep.

Klinken de nieuwe songs waarmee begonnen wordt nog niet helemaal voldragen, dan is dat wel anders met een nummer dat aangekondigd wordt met een aanmoediging om te dansen. Enkele maanden geleden had het nog de titel "Memory Dress", maar die versie is ondertussen alweer gewijzigd en klinkt nu eerder als een remix van het origineel dat het zonder de mooie gitaarlijn moet stellen. De reden? "Het klonk te veel als wat we al gedaan hadden." Ook in deze versie klinkt het in elk geval als een potentiële hit.

Met een heerlijk stevige versie van "I Swallowed Hard, Like I Understood" keert de groep in de bissen nog eens terug naar het debuutalbum The Fall Of Math. Nog een keer verleden, om dan resoluut de toekomst in te blikken. "We gaan het niet overhaasten", klinkt het achteraf. "We gaan nu rustig werken om dan hopelijk in februari met een geweldige plaat uit te pakken." Als er nu geen domme beslissingen worden genomen qua productie, dan zou dat met dit materiaal niet echt een probleem mogen zijn.

65DaysOfStatic staat deze zomer op het Cactusfestival en op Dour.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 − 15 =