Florian Schneider verlaat Kraftwerk

Naast Derrick was Kraftwerk één van de geweldige dingen die in de jaren ’70 uit Duitsland gewaaid kwamen. Met het vertrek van Schneider verliest Kraftwerk één van haar stichtende leden en een Founding Father van de elektronische muziek.

 

In 1970 speelde Schneider samen met Ralf Hütter in de band Organisation al met synths en drumcomputers. Als in 1974 Karl Bartos en Wolfgang Flür zich bij de band voegen, wordt de naam omgedoopt tot Kraftwerk. Met het vertrek van Schneider blijft er van de originele line-up niet veel over: enkele de fervente wielerliefhebber Hütter (het nummer Tour de France hebben we uiteraard aan hem te danken) is er nog. Bartos en Flür hingen hun fiets aan de haak in 1987 en 1991. En voor wie Kraftwerk in 2008 en aan het werk zag en dacht dat hij Hütter en Schneider aan het werk zag: Florian Schneider was er toen al niet meer bij op het podium.

Kraftwerk is één van de meest invloedrijke elektronische acts aller tijden en slaagde erin met hun muziek de wereld te veroveren, een ambitie waar andere landgenoten van de band niet in slaagden. De lijst van muzikanten die door Kraftwerk beïnvloed zijn of hen sampelden is schier oneindeloos. Live beperkte Kraftwerk zich tot vier heren achter veel apparatuur en de laatste jaren tot vier heren achter een laptop. Ondanks het vertrek van zowat iedereen behalve Hüttler zal Kraftwerk toch nog blijven bestaan. Drie andere heren zullen in 2009 de laptops bemannen: in maart speelt Kraftwerk als support voor Radiohead in Zuid-Amerika en Mexico en in april keren ze terug naar huis voor enkele optredens in Duitsland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 1 =