Enola Play EK Editie :: Dag 5. De groep des doods

Sportieve knakkers als wij zijn op de redactie van enola dragen wij het balspelletje een liefde toe die haast even diep snijdt als onze liefde voor muziek. De ploegen maken het sportieve duel waar op het grasveld, maar wij gaan op zoek hoe de onderlinge duels tussen de landen muzikaal kunnen uitdraaien. Welk land heeft de beste muziek? Wij zoeken nummers die u uit de speakers in uw thuisstadion kan laten schallen om in de sfeer te komen voor de wedstrijd. Vandaag komt de groep des doods in actie.

De groep des doods? Is dat weeral Poolse Metal? Nee hoor, het zijn gewoon Portugal, Hongarije, Frankrijk én Duitsland die het veld betreden.

Hongarije vs Portugal

De Hongaarse componist Béla Bartók valt in als supersub voor Hongarije. Dr. Octagon liftte voor zijn fantastische “Blue Flowers” een droevig snerpende viool uit Bartóks “Violin Concerto No.2”. Dat lichtjes alarmerende gevoel moet voelbaar zijn in de kleedkamer van de Hongaren. De vrees is immers gegrond dat we enkel blauwe bloemen op hun voetbalgraf gaan mogen leggen na de matchen in deze dodelijk sterke groep.

De Portugese explosieve dansformatie Buraka Som Sistema klinkt op “Kalembe (wegue wegue)” even vettig als de haardos van Cristiano Ronaldo en is even gespierd als zijn torso. Met zijn dwingende tempo en verbale overstapjes is dit het gedroomde nummer voor Portugal om Hongarije over de knie te leggen.

Frankrijk vs Duitsland

Deze wedstrijd is een strijd tussen twee voetbalmachines. Frankrijk is de laatste jaren kil en onstopbaar als een terminator en Duitsland – ook al kregen ze kortsluiting op het vorige toernooi – rijgt de kampioenschappen aan de lopende band aan elkaar.

Frankrijk is dé te kloppen ploeg op dit toernooi. Hun kwaliteiten zijn bijna even sterk ontwikkeld als hun arrogante hoogmoed. Maar het valt niet te ontkennen dat ze met Mbappé, Griezmann en Benzema over een voorhoede beschikken die als een pletwals over de concurrentie kan gaan. Op het onderschatte derde album van de robotten van Daft Punk staat de industriële stamper “Steam Machine” die onstopbaar piept, kraakt, hijgt en pompt maar ook even irritant kan zijn als het lepe spel van les bleus. Vraag dat maar aan de Belgen.

De Duitse robotten worden uiteraard vertegenwoordigd door Kraftwerk, zó bloedeloos kil dat je het er weer warm van krijgt. “Wir laden unsere Batterie / Jetzt sind wir voller Energie.” Der Mannschaft is de belichaming van die Mensch-Maschine. Het nummer komt trager op gang dan bij Daft Punk, maar weet meer het gevoel aan te spreken om finaal aan het langste eind te trekken. Op het einde wint Duitsland tóch altijd, niet?

Zoals altijd vind je onze aangevulde playlist hieronder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × twee =