Eindejaarslijstje 2008 van Marc Bastijns (strip)

In 2008 vonden de nieuwe striprecensies eindelijk een vaste stek op maandag. Jonge uitgeverijen als Daedalus en Silvester voerden hun vertaalritme behoorlijk op en bezorgden ons zo een overdaad aan nieuwe albums. Gelukkig houden we bij goddeau ook de ogen open voor knappe aanwinsten uit het buitenlandse aanbod. Onderstaande lijst zet de tien meest memorabele strips uit onze kolommen nog even op een rij.

  1. Le Goût du Chlore         Het piepjonge Franse talent Bastien Vivès bevestigt zijn kwaliteiten met dit uitgepuurde liefdesverhaal waarin hij zijn personages laat spreken door hun lichaamstaal.
  2. Het Kortste Eind          Casterman debuteerde dit jaar met de nieuwe collectie verstripte thrillers onder de naam Kaliber. Baru zorgde voor een eerste hoogtepunt in deze collectie met dit bikkelhard maar verslavend verhaal.
  3. Arman & Ilva         Deze heruitgave van de jaren ’70-klassieker verdient zeker en vast de schoonheidsprijs. Gelukkig blijven ook de bewogen SF-verhalen zelf, van Lo Hartog van Banda en Thé Tjong-Khing, na al die jaren probleemloos overeind.
  4. Het Jaar van de Olifant         Willy Linthout werkte dit jaar zijn achtdelige verhaal af waarin hij het hoofd tracht te bieden aan de zelfdoding van zijn zoon. Nooit eerder was een stripverhaal zo noodzakelijk relevant.
  5. Ode aan Kirihito 1         Nadat eerst zijn klassieke werk Boeddha vertaald werd, is het nu aan de beurt aan een volgend meesterstuk. De strijd van een eenzame goedzak tegen de collectieve medische onderwereld is van een ongekende spanning.
  6. De Adelaars van Rome 1         Na kaskrakers als De Aasgieren en De Schorpioen, waagt Enrico Marini zich voor het eerst aan een eigen scenario. Hij doet dit met bijzonder veel flair. We verwachten dan ook bijzonder veel van het tweede deel van deze Romeinse sage.
  7. Wisher 1         Fantasy-strips zijn normaal niet zo ons ding, maar dankrij deze inventieve cross-over met een stadsthriller en de heerlijke tekeningen van Giulio de Vita groeide deze Wisher uit tot één van dé verrassingen van 2008.
  8. Rood Gras 1         Lang geleden dat we nog zo hard met een Nederlander moesten lachen, Geert Wilders buiten beschouwing gelaten.
  9. Cromwell Stone          Na ruim 25 jaar werden de drie delen rond de mysterieuze Cromwell Stone eindelijk gebundeld. Dit blijft één van Andreas’ meesterwerken.
  10. Auto Bio          Deze voorlopig onvertaalde parel van Cyril Pedrosa (Drie Schimmen) zet voor het eerst de ecologen in hun hemd, en dit op een originele manier én door een auteur die zelf bijzonder ecologisch leeft.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 + zeventien =