Eindejaarslijstje 2008 van Lander Deweer

Van Blood Red Shoes naar Mavis Staples, van Het Zesde Metaal naar Lightning Bolt en van MGMT naar Daniel Johnston: ook in 2008 bleven wij het adagium “een muzikale horizon kan niet breed genoeg zijn” trouw.

Beste live: Mauro and The Grooms (Charlatan, Minnemeers), Yeasayer (AB Club), eels (Koninklijk Circus), dEUS (Kulturkirche Keulen), Rhys Chatham (Vooruit), Band Of Horses (Botanique), The Kills (AB), Gnarls Barkley (Les Eurockéennes, Frankrijk), Sonic Youth (Lokerse Feesten), Daniel Johnston (Vooruit)

Song van het jaar: “Who’s Gonna Save My Soul Now” van Gnarls Barkley

Beste één jaar te laat ontdekte platen: Ongiara van Great Lake Swimmers en We’ll Never Turn Back van Mavis Staples. Slaap, Lander, slaap.

Opvallendste trend van 2008: vorm een man/vrouw-duo (The Kills, Blood Red Shoes, Ting Tings, Crystal Castles, Campbell & Lanegan, Jack White & Alicia Keys, Morel & Vanhecke…) en geef jezelf een beestennaam (Fleet Foxes, Band Of Horses, Confuse The Cat, Deerhoof, Frightened Rabbit,…), succes verzekerd!

Top 10 :

  1. Gutter Twins : : Saturnalia     Als de duivelse tweespan Mark Lanegan-Greg Dulli zijn krachten bundelt, spitsen wij onze oren steevast harder dan normaal, maar Saturnalia ging zonder verpinken als een heuse pletwals over ons heen. En alsof dat niet volstond, kregen we nadien nog de bloedmooie Adorata-ep in onze maag gespitst.
  2. Tindersticks : : The Hungry Saw     Na drie jaar radiostilte en twee soloplaten van frontman Stuart Staples, kerfde de immer melancholische Tindersticks menig krasjes in onze ziel. Als een hongerige zaag, jawel…
  3. Chad VanGaalen : : Soft Airplane     Neil Young meets John Cage meets Thurston Moore. Uiterst gevarieerde, maar steeds beklijvende doorbraakplaat van deze multigetalenteerde Canadees. Ontdekking van het jaar!
  4. Yeasayer : : All Hour Cymbals     Stricto senso daterend van eind 2007, maar hier pas begin 2008 goed en wel doorgesijpeld. Het muzikale equivalent van dolgedraaide sjamanen, mét gevoel voor aanstekelijke popsongs. Overtuigden, in tegenstelling tot kompanen MGMT, ook live meermaals.
  5. Het Zesde Metaal : : Akkattemets     Opvallend veel sterke inheemse platen dit jaar, maar het debuut van deze West-Vlaamse chroniqueurs raakte ons het diepst. Rake teksten, vlot in het oor liggende melodieën, puike songs: Wannes Capelle & co verdienen van ons het eremetaal voor beste Belgische plaat van het jaar.
  6. Blood Red Shoes : : Box Of Secrets     Nirvana meets Nancy Sinatra. Gierende gitaarrock mét zin voor melodie, van ons favoriete man/vrouw-duo van het jaar (en zo waren er veel in 2008).
  7. Roland Van Campenhout : : Never Enough     Op Never Enough krijgen we een opvallend verstilde Roland te horen, maar daarom niet minder scherp. Met “Hissing O’ The Heat” schreef hij bovendien één van dé songs van het jaar.
  8. Seasick Steve : : I Started Out…     Wie Roland zegt, zegt Seasick Steve natuurlijk. Deze globetrotter op leeftijd trekt op zijn tweede volwaardige studioplaat zijn typische bluesgeluid voorzichtig open, met onder meer een memorabele gastbijdrage van Nick Cave.
  9. The Kills : : Midnight Boom     Fronsten wij aanvankelijk nog ruiterlijk onze wenkbrauwen bij het beluisteren van de derde plaat van VV (na Kim Gordon de geilste woman in rock) en Hotel (ook bekend als vriend van), maar het dient gezegd: de meer dansgerichte aanpak werkt. Op onze heupen. Letterlijk dan.
  10. Fleet Foxes : : Fleet Foxes     Van zijn optreden in AB hadden wij eerlijk gezegd net dat tikkeltje meer verwacht, maar desalniettemin een parel van een debuutplaat. Laat ons zingen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 4 =