The Faint :: 2 september 2008, Botanique

En zo is het uit met die mooie zomer: de dagen beginnen weer te lengen, de grasmatten geuren opnieuw te vochtig, en het nieuw likje verf van de concertzalen is opgedroogd. Het concertseizoen is weer begonnen, en goddeau is van plan om opnieuw verslag uit te brengen vanuit de frontlinies. Mooier dan met The Faint in een volle Botanique-rotonde kan het dan niet beginnen.

Het laatste wat we van The Faint zagen, was een optreden op Dour drie jaar geleden dat hooguit een kwartier duurde, waarna de groep vrolijk de instrumenten begon te slopen. Iets technisch liep namelijk fout en die van The Faint zijn temperamentvolle baasjes, weet u. Meer had de groep echter niet nodig om onze interesse te wekken met onder meer vlammende versies van "Glass Dance" en "Paranoiattack".

Ook vandaag zijn dat de twee nummers die de vlam pas echt in de pan doen slaan. De punkfunk-meets-elektronica van de groep mag dan goed zijn geweest voor een paar erg dansbare platen, op het recente Fasciinatiion schort er één en ander aan de formule.

Meer woorden moeten we daar vanavond echter niet aan vuil maken, want op de planken is daar niet zoveel van te merken. Hoewel nieuwe nummers als "Mirror Error" nog steeds moeten onderdoen voor het oudere werk van op Danse Macabre of Wet From Birth, klinken ze al een stuk minder onmelodieus. Maar het lijkt alsof de band ook niet echt de nood voelt om dat nieuw materiaal een duwtje in de rug te geven: slechts vier tracks komen uit die nieuwe plaat, liever passeert oud werk.

Opener "Agenda Suicide", bijvoorbeeld, dat heerlijk stampt met een elektronische baslijn en gierende synths; een schoolvoorbeeld van de modus operandi van de band die de herinneringen aan de new wave en de electronic body music van de jaren tachtig koestert als hadden ze die bewust meegemaakt.

Blikvanger is zanger Todd Fink die in doktersjas en met een idiote vliegeniersbril over het podium stuitert als een botsbal met ADHD. Ondertussen passeren in een razend tempo knallers als "In Concert" van op het seksalbum Blank Wave Arcade of een beukend "Machine In The Ghost". Met een gescandeerd "Paranoia!" komt ook een pompend "Paranoiattack" tot een hoogtepunt, waarna de band met een zinderend "I Disappear" verdwijnt. Maar niet helemaal natuurlijk: in de bisronde krijgen we dan toch het geweldig in elkaar klappende "Glass Danse" dat de uitverkochte rotonde helemaal doet dansen.

Een geslaagde opening van het nieuwe concertseizoen dus, maar ook één die al doet dromen van het volgende festivalseizoen. Misschien moet The Faint deze zomer maar eens naar Dour komen ook; er valt daar nog iets goed te maken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − 1 =