Penguins Know Why :: Penguins Know Why

Zij die het kunnen weten en hun oor continu te luisteren leggen, spraken er al even over maar nu kan de hele wereld meeluisteren. Penguins Know Why debuteert met een e.p. die alle roddels en geruchten over de groep meer dan bevestigt.

Na The Violent Husbands en The Bony King Of Nowhere was het dit jaar aan Penguins Know Why om het Oost-Vlaamse rockconcours De Beloften te winnen. Maar waar het trio achter The Violent Husbands met zijn debuutplaat nergens zijn livereputatie weet te vertalen en The Bony King Of Nowhere nog volop aan het opnemen is, windt Penguins Know Why er geen doekjes om. De gelijknamige e.p. is een visitekaartje die naam waardig.

Met slechts vijf tracks wordt er zuinig gestart, al staat daar tegenover dat hier geen zinloos vulsel opgepleurd wordt en dat de twintig minuten durende e.p. geen seconde verveelt. De drumintro van "Antfucker" laat horen hoe het moet. Het nummer roept herinneringen op aan de emo/hardcore van landgenoten Kosjer D. (ooit stond emocore gewoon voor goede muziek in de stijl van Fugazi en andere Washington DC-groepen). De snedige gitaren en versmoorde zang gaan een krachtmeting aan met een nijdige drum. Wie uiteindelijk wint, is een discussiepunt voor juryleden.

Na de stevige rechtse van "Antfucker" laat "Titled" horen dat de groep ook over een niet te onderschatten linkse beschikt. Net geen twee minuten maar wel indrukwekkender dan veel (postpunk)rommel die tegenwoordig de radiogolven teistert. Gitaren met ijzerdraad in plaats van snaren en een drummer op speed, zo hoort het. Met "XOYO" mag er even op adem gekomen worden. Funkritmes in een hardcoresetting doen het twintig jaar later nog steeds uitstekend. De basdrum pompt een eind weg en laat de gitaren netjes volgen. Dat de song plots een onverwachte omslag naar een ijler niveau maakt, alvorens terug te keren naar het vertrouwde staccatoritme, is de kers op een uitstekende taart.

Misschien biedt "Teenage Jesus" na de drie vorige nummers geen verrassingen meer, het nummer blijft toch welgekomen. Opnieuw vormt het Washington DC van weleer de achtergrond en tijdskader waartegen de song gesmeed is. Tot een totale omslag halfweg het nummer het — net als in "XOYO" — optilt naar een hoger niveau en alle verwachtingspatronen omver blaast. Het stevige "Nifty" luidt jammer genoeg het einde van de plaat in. Een stevige hardcoresong die mooi aansluit bij zijn broertjes en eens te meer laat horen dat Penguins Know Why een klasse-e.p. is.

Penguins Know Why wordt af en toe postpunk genoemd, en vernoemt ook op de eigen site deze stijl. Maar de groep heeft weinig uitstaans met dit uitgeholde genre. Penguins Know Why is een waardige opvolger van het veel te vroeg ter ziele gegane Kosjer D. (dat overging in Reiziger en daarna Confuse The Cat). Dit is hardcore van de bovenste Fugazi-plank. Dit is muziek zoals die tegenwoordig veel te weinig gemaakt wordt en aan bod komt. Penguins Know Why is een e.p. die in geen enkele collectie mag ontbreken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × vijf =