De Carte Blanche van Wim Vandekeybus :: strippers, salsa, video, en vooral veel muziek.

Drie jaar geleden mocht Mauro een heel weekend AB programmeren, vanaf dit jaar wordt het gebeuren een jaarlijkse gewoonte onder de naam Carte Blanche. Twee dagen lang zullen de AB-podia dit weekend dan ook bevolkt worden door mensen die ooit met de nieuwe gastcurator Wim Vandekeybus hebben samengewerkt: van dansers tot strippers en videokunstenaars, maar vooral: muzikanten "want muziek is toch de hoofdzaak". Goddeau liet Vandekeybus zelf tekst en uitleg geven bij elk van zijn keuzes.

Zaterdag 24 november

Flat Earth Society:

"Ik heb met heel veel goeie muzikanten gewerkt die fantastische muziek hebben gemaakt. Ik heb die soulmates voor Carte Blanche gevraagd en aangevuld met wat nieuwe ontdekkingen. Het mocht ook geen oubollige retrospectieve worden, dus laat ik ze gewoon tonen waar ze nu mee bezig zijn." "Flat Earth Society en Peter Vermeersch hebben de muziek gemaakt bij mijn eerste twee voorstellingen, toen ze nog X-Legged Sally heetten. Ze waren er van in het begin bij, dus vond ik ze ook een mooie opener van het weekend. Om het wat specialer te maken komt Mauro "Lulu" zingen, een lied dat hij maakte voor Mountains Made Of Barking."


Eavesdropper & Simon Lenski/

"Eavesdropper heeft muziek gemaakt voor Scratching The Inner Fields en heeft heel wat invloed gehad op de Belgische elektronische muziek. Ondertussen is hij met heel andere dingen bezig en dat vind ik wel interessant. Simon Lenski ken ik zelf niet, maar die is naar het schijnt geweldig. Zij spelen boven in de club tussendoor. De hoofdzaak blijft muziek maar tussenin en tijdens de concerten geven we energieprikkels: Monodot-VJ’s, salsadansers en strippers. Het wordt een spektakel. Het is de bedoeling dat er altijd iets te zien is en je je geen moment verveelt."


Marc Ribot & Ceramic Dog:

"Hij is dé gitarist van de laatste twee decennia: een klassieke gitarist die toch rock-’n-roll is. Ik heb met hem Inasmuch As Life Is Borrowed gemaakt en hij gaat in de toekomst ook meewerken aan films die ik wil maken. Hij brengt de twee jonge gasten van Ceramic Dog mee: een heel dynamisch en bijzonder project met gitaar en drum. We gaan Marc ook linken aan de drummende Fanfakids waar hij mee gaat jammen. Maar het zal vooral zijn programma zijn: hij mag zijn zin doen."


Woven Hand:

"Met David Eugene Edwards van Woven Hand heb ik drie voorstellingen gemaakt. Ik vind hem een geweldige soulvolle zanger. Even heeft hij geslabakt op het einde van Sixteen Horsepower en ook Woven Hand had toen een dipje, maar nu heeft hij zich herpakt. Pascal Humbert zit opnieuw in de band en live zijn ze opnieuw rock-’n-roll: heel hard maar ook heel subtiel. Hij zal oud en nieuw werk brengen, en daar zal wel eens een hint in zitten naar de muziek die hij voor voorstellingen schreef."

Zondag 25 november

  The Blackbox Revelation:

"Ik heb altijd veel sympathie gehad voor jonge mensen die er hard in vliegen. Zo ben ik immers ook begonnen en er moest dus zoiets in de selectie zitten. Kennissen hebben me getipt over The Blackbox Revelation en ik ben op hun albumpresentatie echt omver geblazen: zo energiek! Ik vond het passend om die jonge honden de zondag te laten openen. Ze gaan het nog ver schoppen."


Daan "Different":

"Daan heeft de muziek gemaakt voor mijn nieuwste voorstelling Menske en op Carte Blanche zal je dus een heel andere kant van hem zien dan wat we de afgelopen jaren te zien kregen. Het zal meer de Daan van Dead Man Ray zijn. Ik wilde per se met hem samenwerken omdat ik op zoek was naar vernieuwing. Zijn muziek ligt vrij ver van mij af met zijn cinemasfeer en zijn dynamiek en heeft me dan ook in andere richtingen gestuurd. Daan gaat ook werk brengen van David Byrne en Daniel Johnston. Die twee wilde ik eigenlijk ook in mijn programma omdat ik muziek van hen heb gebruikt, maar ze konden helaas niet. Daans muziek leent zich ook tot dansen, dus er zullen een aantal dansacts zijn en natuurlijk de strippers van het stripproject Nachtschade waar ik aan meewerkte."


Pawlowski:

"Een nieuw project van Mauro dat heel funky belooft te zijn. Wat het precies wordt, zal dan pas te ontdekken zijn, maar Mauro kennende heb ik er alle vertrouwen in. Ik wilde hem er absoluut bij omdat hij mijn voorganger is als curator van Carte Blanche. We hebben nog niet samengewerkt maar ik ken hem al lang en we gaan zeker ooit eens iets met elkaar maken. Het optreden zal gekruid worden door Arno die een paar liedjes komt zingen. Hem wilde ik er ook absoluut bij, zelfs al kon hij niet met zijn band komen."


Carte Blanche: op 24 en 25 november telkens vanaf 19u in de Ancienne Belgique, Brussel. Info: www.abconcerts.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf + zeven =