CLUBSIDE DOWN :: Sean Price + Black Milk + Guilty Simpson + DJ Spinna :: 1 november 2007, Democrazy

Op Clubside Down kan je zeven dagen lang in diverse Vlaamse clubs terecht voor een staalkaart van wat er leeft in verschillende undergroundscenes. Op dag vijf staan in Gent een handvol opkomende hiphoptalenten op de affiche.

Het heeft wel iets, een schare hiphopbeloften programmeren op Allerheiligen. Het vaak verguisde genre is volgens critici immers al jaren klinisch dood en steunt volgens hen nog steeds op enkele heiligen uit de begindagen. Hiphopliefhebbers komen al even makkelijk weg door te zeggen dat alles wat op tv en radio komt rotzooi is, maar dat vele onbekende groepen op kleinere labels bijzonder creatief zijn met het genre. Bij ons kent niemand kent ze, dus nodigt Clubside Down enkele van die ambitieuze rappers uit om uit te wijzen wie er gelijk heeft.

Twee ervan, Black Milk en Guilty Simpson, bestijgen iets voor tienen de koele kelder van Minus One. Underground wordt hier dus vrij letterlijk genomen. Beide rappers zijn sterk beïnvloed door het werk van de overleden producer J Dilla. Guilty Simpson, debutant op Stones Throw, begon zijn carrière dan ook op de klassieker Champion Sound van J Dilla en Madlib. "I can say this verse twice, it’ll still be stunning", rapt de mc op "Special" en gelijk heeft hij. Zijn flow mag dan vrij monotoon zijn, als een scherpzinnige straatpoëet houdt hij zijn toehoorders wel bij de les.

Al mag er ook gefeest worden. Zeker wanneer Black Milk zijn jazzy beats combineert met een bijzonder gedreven manier van rappen. Wanneer hij samen met Guilty Simpson "Sound The Alarm" brengt, gaan alle handen in de lucht en wordt er heftig gefeest, niet alleen op de eerste rijen. Beide heren strijden als jonge wolven met een zelden geziene overgave, alsof hun leven ervan afhangt.

Dezelfde bezieling horen we terug bij Sean Price. De New Yorkse rapper valt moeilijk nog in de categorie ’jong en beloftevol’ in te delen; hij verdiende zijn strepen al ruimschoots bij Boot Camp Click en op Nocturnal , de hiphopklassieker van zijproject Heltah Skeltah. Vanavond teert Price niet op zijn verleden — het publiek krijgt slechts één strofe van het verheven "Lefleur Leflah Eshkoshka"— maar stelt hij zijn nieuwste soloplaat Jesus Price Superstar voor. Geflankeerd door Ruste Juxx predikt Price als een overlevende apostel: "All I need is "One Mic" like Nas, one knife like John, Rambo."

Meer dan een micro en twee draaitafels hebben de veelbelovende rappers ook niet nodig om een diepe indruk na te laten. Zelfs het nagelnieuwe "One Question" wordt op gejuich onthaald. Wanneer DJ Spinna tijdens de afterparty The Pharcydes "Runnin’" oplegt, hebben we eenzelfde gevoel van tien à vijftien jaar geleden. Toen hadden hiphopconcerten ook niet meer nodig dan straffe beats en rake teksten om te overtuigen. Vanavond wordt aangetoond dat hiphop nog steeds springlevend en in beweging is.

Op weg naar huis horen we op de radio dat huppeldepupje Rihanna net in Munchen de MTV Award voor best urban wint. Reality bites. De artiesten van vanavond zullen MTV niet halen. Een flard Guilty Simpson schiet ons opnieuw te binnen: "We used to do so much with so little." En gelijk heeft hij, samen met enkele Amerikaanse collega’s bracht hij vanavond een overtuigende showcase met authenticiteit en oprechtheid als grootste troef.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × twee =