FESTIVALPARCOURS :: DOUR 2007 :: Zoek de verrassing

Van het Dour-festival een volledig live-overzicht maken, zou van grootheidswaanzin getuigen. Zelfs de beste bands eruit selecteren, is onbegonnen werk. Er is zoveel klasse aanwezig, en er rest de Dourganger maar weinig tijd. Daarom maakten we een lijstje met tien bands. Willekeurig uit het programma geplukt, zo op het eerste zicht. Maar toch zou elk van deze bands voor een verrassing kunnen zorgen. Ga vooral zelf uw oordeel vormen.

The JaiAlai Savant

Vreemde naam (uit te spreken als: "Hai Alai Savant"), en daarom alleen al het uittesten waard. De frontman is voorzien van een enorme afro, en wordt bijgestaan door twee bleke indiekids. Een doorslagje van TV On The Radio in de clinch met The Mars Volta verwacht je dan? Nee hoor, dit drietal maakt een puike combinatie van rock, punk, reggae, dub, ska, noem maar op. Single "White On White Crime" is een heerlijk nummer, zowel schatplichtig aan The White Stripes (die gitaarriff!) als aan de gemiddelde skapunkband. Lome reggaebeats krijgen ook hun plaats, maar die dekselse gitaar is nooit ver weg. Voor donderdag wordt 35% neerslag voorspeld. Wedden dat er tijdens The JaiAlai Savant geen druppel valt?

 • donderdag, Club Circuit Marquee, 16:20 – 17:20
 • http://www.myspace.com/thejaialaisavant

Eté 67

Vrij vertaald: de zomer van ’67. Daarmee is alles gezegd, want zo klinkt de band ook. Deze zes Luikenaren maken zomerse pop: nooit echt gevaarlijk, maar altijd geschikt om heerlijk bij weg te dromen. De geest van Noir Désir is niet ver weg. Vooral de gouden jaren ’60 lijken een leidraad voor de band. Gitzwarte teksten krijgen een sepia-inkleuring, en het stof van de wonder years waait hoog op. Été ’67 klinkt karakteristiek, en dat moesten de Walen zich geen twee keer laten vertellen: ze gingen en massa plat voor het titelloze debuutalbum, wat de groep tot een van de populairste formaties over de taalgrens maakte. Al gauw volgden ook meer exotische locaties als Senegal of Canada. Benieuwd of die paar Vlamingen in Dour er pap van lusten.

 • donderdag, The Last Arena, 17:35 – 18:30
 • http://www.myspace.com/ete67

Erase Errata

Feminisme heeft niet enkel nadelen, zoals iedere rechtgeaarde man wel eens durft vermoeden. Niets beter immers, dan drie hitsige dames (Jennie, Ellie en Bianca) die zich vergrijpen aan muziek, in lijn met Sonic Youth, Le Tigre en Deerhoof. Noise heet dat dan, maar daar houdt het niet op: ook postpunk en new wave-invloeden zijn Erase Errata niet vreemd. Op het meeste recente album, Nightlife, wordt bovendien nog eens fel van leer getrokken tegen de buitenlandpolitiek van de Amerikaanse president Bush. Geen betere gelegenheid dus voor de festivalganger, om hier even enig engagement te komen tonen. Verwacht alvast een compromisloze show die de grenzen van het genre niet schuwt. Maar zo hoort het natuurlijk op Dour: experimenteren mag, zolang het maar blijft boeien. We twijfelen er niet over dat de drie dames niemand zullen vervelen.

 • vrijdag, Dance Hall, 15:30 – 16:20
 • http://www.myspace.com/eraseerrata

The T ellers

Piepjong zijn ze, dit Brusselse viertal, maar o zo populair. Niet moeilijk ook: met 4821 MySpace-vrienden doen ze het heel wat beter dan het gros van de Vlaamse bands zonder plaat op zak. Een groot deel van die vrienden hebben ze te danken aan fotofabrikant Canon: die gebruikte het nummer "Second Category" als achtergrond voor een reclamespot in heel Europa. Verder is het nummer niet meer dan een akoestisch niemanddalletje, dat doet denken aan Jack Johnson: onooglijk, en dat is heus een compliment. Soms gaan de vier Tellers ook wat heviger te keer, en dan zijn vergelijkingen met pakweg Babyshambles niet van de lucht. Hun debuutplaat komt uit op het einde van de zomer, maar op Dour wordt alvast een tipje van de sluier gelicht. Op dit festival spelen ze overigens min of meer een thuismatch: Wallonië is immers maar een zakdoek groot als de wereld veroverd dient te worden.

 • vrijdag, Club Circuit Marquee, 18:05 – 19:00
 • http://www.myspace.com/thetellers

zZz

Probeer niets diepzinnigs te zoeken achter de bandnaam: het zijn drie swingende letters, meer niet. Goed gezien van deze twee Nederlanders, want zo zetten ze meteen ook hun muziek in de verf. En die gaat van het podium afspatten, dat is bij deze beloofd. zZz, mooi gepositioneerd in de Dance Hall, maakt immers rock voor venten met bakkenbaarden, met enkel een orgeltje en een elektrische gitaar. Simpel, maar uiterst dansbaar. Geen stoere rock, maar een combinatie van heupwiegen en headbangen is aangewezen: dat moét wel aanslaan. Bewijzen? Vraag maar aan Fatboy Slim, die hen als voorprogramma heel Japan doorsleurde. Nog niet overtuigd? Neem een kijkje op Dour, en weet waarom de term "sleazy" volstaat om deze band te omschrijven.

 • vrijdag, Dance Hall, 21:00 – 22:00
 • http://www.myspace.com/zzzsoundofzzz

Girls In Haw aii

Bier, chocolade, wafels en Girls In Hawaii. Daarmee zijn de belangrijkste Belgische exportproducten wel opgesomd: de Girls hebben internationale reputatie. Debuut From Here To There werd warm onthaald door critici in binnen- en buitenland. Terecht ook, het inventieve geluid van het Waalse zestal houdt het midden tussen robuuste namen als Grandaddy en Gomez. Onlangs belandden de heren met Neil Young-cover ("Out On The Weekend") op een cd van Starbucks, wat zowat de hoogste eer is die je in de Verenigde Staten kan krijgen (nu ja). Een tweede album is voor februari voorzien, maar op Dour zal er ongetwijfeld een voorsmaakje gegeven worden. Hopen dat dat nieuwe materiaal zo naast het oude mag komen te staan. Met "Bees & Butterflies" en "Found The Ground" heeft de band immers al enkele Belgische popklassiekers in handen.

 • zaterdag, The Red Frequency Stage, 23:30 – 00:30
 • http://www.myspace.com/girlsinhawaii

Uffie & Dj Feadz

Op zaterdagavond neemt het Ed Banger Records-label Dour in stijl over met een aantal uitstekende namen, waaronder het twintigjarige wonderkind Uffie. Amerikaans van geboorte, maakte ze de voorbije jaren de Parijse scène onveilig met haar combinatie van electro en geforceerde raps (met vals Brits accent). Niet meer dan een leuke gimmick volgens sommigen, maar zij hebben de toch wel lichtjes dolgedraaide Uffie dan ook nooit live aan het werk gezien. Een spektakelstuk belooft het te worden, en Dj Feadz zal daarbij voor de nodige beats zorgen. Feadz maakte naam door hiphop te mengen met rave, lang voor er van new-rave sprake was. De combinatie Uffie & Dj Feadz lijkt misschien wat vreemd, maar het is altijd fijn als koppel festivals af te schuimen. Nu maar hopen dat de liefde geen goede set in de weg zit.

 • zaterdag, Eastpak CORE Stage, 00:15 – 01:15
 • http://www.myspace.com/uffie

Erol Alkan

Dit 26-jarige Britse wonderkind (met nerdy bril) maakte in het Londense zijn naam en faam op beruchte trash-avonden in het teken van de cross-over tussen rock en dance: pakweg Mystery Jets speelde er een uiterst dansbare set waarna dj’s de boel weer overnamen. Erol Alkan was een van die dj’s. Ondertussen maakte hij al remixes voor alle grote namen in de muziekindustrie: van Klaxons tot Scissor Sisters. Alleen een Rod Stewart-bewerking zit er niet in. Nog een teleurstelling: het "E.R.O.L. keeps kids dancing"-t-shirt is al geruime tijd uitverkocht, maar niet getreurd: op Dour kunnen de beentjes losgegooid worden.

 • zaterdag, Eastpak CORE Stage, 2:45 – 4:15
 • http://www.myspace.com/erolalkan

Gym Class Heroes

Om een stevige geut hiphop te appreciëren, is het niet bepaald noodzakelijk om een sportschoolheld te zijn, laat staan constant in trainingspak rond te lopen. Nee, een verfijnde smaak moet volstaan om Gym Class Heroes niet onaardig te vinden. Deze band heeft in de Verenigde Staten furore gemaakt door schaamteloos Supertramp te samplen (of eerder: kopiëren) in het nummer "Cupid’s Chokehold" en daarmee een top-5-notering in de wacht te slepen. De groep verkoopt zichzelf graag als indiehiphoppers, en treedt graag samen met Fall Out Boy en Panic! At The Disco op. Klinkt soms een beetje hapklaar, maar dat mag een klein uur vertier niet in de weg staan. En bij klachten staat The Roots nog steeds klaar om de mannen een goed pak slaag te verkopen natuurlijk.

 • zondag, The Last Arena, 13:00 – 13:55
 • http://www.myspace.com/gymclassheroes

La Scaña Del Domingo

Wie? Laat dat net een van de charmes zijn van Dour: plots op een band stuiten die ronduit geweldig blijkt te zijn. Geen flauw idee of dit Parijse zestal die band zal zijn, maar in Frankrijk en Wallonië zijn ze alvast unaniem: dit gezelschap heeft alles om het publiek in lichterlaaie te zetten. Schetterende trompetten, ska-deuntjes, gitaren, overgoten met incidentele beat: meer moet dat niet zijn. Het mag duidelijk wezen dat de toekomst bij crossover ligt. Kijk daarvoor ook even naar Les Ogres De Barback of het New York-Ska-Jazz-ensemble. Harken op de dansvloer: gelieve zich te onthouden.

 • zondag, Eastpak CORE Stage, 17:10 – 18:00
 • http://www.myspace.com/lascanadeldomingo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 1 =