WERCHTER 2007: Queens Of The Stone Age :: 29 juni, Main Stage

Met Era Vulgaris mag Queens Of The Stone Age voor het eerst een album afgeleverd hebben dat niet zo verpletterend is als een van extra gewichten voorziene pletwals, live staat de band nog steeds als een huis.

Sinds het gedwongen vertrek van Nick Oliveri en het toer-absenteïsme van Mark Lanegan is het Josh Homme die zijn volle gewicht in de schaal moet werpen om van een Queens Of The Stone Age-concert een memorabel evenement te maken. En in tegenstelling tot twee jaar geleden, weet hij zich nu helemaal te profileren als een heuse frontman.

Door met het psychedelische “Monsters In The Parasol” af te trappen, zetten de Queens de toon van wat een uur sex, drugs en rock-’n-roll wordt: een overdonderende set waarbij de drugs duidelijk een versterkend effect hebben op de rock-’n-roll. Dat hierbij een stevige sneer wordt gegeven naar Amy Winehouse is begrijpelijk: waar deze laatste in muzikaal opzicht ten onder lijkt te gaan aan een teveel aan genotsmiddelen, zijn deze feestartikelen altijd al de motor geweest van QOTSA, getuige een lang uitgesponnen en recht naar het zenuwstelsel doorstotende “Feel Good Hit Of The Summer”.

Verrassend genoeg bestaat de set voornamelijk uit ouder materiaal en komen nummers uit Era Vulgaris slechts sporadisch aan bod met een verrassend sterk “3’s & 7’s” en een opgefokt “Sick Sick Sick”. Met het met een bezwerende rif gezegende “If Only” en het niet op de setlist voorziene, maar toch gepassioneerd gebrachte “Mexicola” grijpen Homme en co zelfs terug naar het prille, massieve geluid van de band.

Ondanks het feit dat beide nummers uit het debuut als de meest indrukwekkende momenten van de set beschouwd kunnen worden, oogsten de Queens de grootste bijval met bescheiden hitjes als “Little Sister” en het na vijf jaar airplay nog steeds niet versleten “No One Knows”. Met het afsluitende “Song For The Dead”, dat net als “Feel Good Hit” bij momenten een veredelde, maar geïnspireerde jamsessie lijkt, laat Queens Of The Stone Age een indrukwekkend visitekaartje achter dat net zo goed een sollicitatie is naar de plaats van headliner op een komende editie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 − negen =