Zita Swoon :: 3 mei 2007, Cirque Royale

Sinds Big City van Zita Swoon op 30 maart verscheen, heeft het geen dag meer geregend in ons land. Dat kan geen toeval zijn. De band bouwt dan ook mee aan het mooiste weer dat dit jaar op een podium in ons land en verre omstreken te zien is. In het Koninklijk Circus bewees Zita Swoon weer een wereldband te zijn, in alle betekenissen van het woord.

Vanaf het moment dat de band als opener het onvolprezen mooie "Hey you, Whatshadoing?" inzet, is het duidelijk dat alles op de juiste plaats zit. Die indruk is de rode draad door de hele set. Zelden een concert gezien waarin alles zo griezelig perfect in elkaar past, zonder dat het ook maar een moment klinisch of te beredeneerd klinkt. Als er al eens een foutje gebeurt of een roadie een mankementje op het podium moet herstellen, wordt er eens goed gelachen.

Inderdaad, ook zelden een concert gezien waarbij zoveel gelachen wordt op het podium. Carlens komt breed glimlachend op en grijnst uitvoerig telkens als een song is afgerond en een bulderende ovatie door het Koninklijk Circus galmt. Ook tussen de bandleden onderling wordt er gedold. Wanneer de verrukkelijke zusjes Eva en Kapinga Gysel onbedaarlijk beginnen te lachen als Carlens het publiek in aandoenlijk school-Frans toespreekt bijvoorbeeld, of wanneer de band de sensuele bewegingen van de beide meisjes monstert. Alleszeggend en gewoon mooi is het moment waarop Tom Pintens en Joris Caluwaerts "Big City" inzetten met een bloedmooie piano en gitaar, waarbij Carlens hen wat verborgen aan de zijkant (weer) glimlachend en bescheiden fier toekijkt.

Het is ook opvallend hoe snel de nieuwe songs, amper een maand uit, zich al zo ingeburgerd hebben in het oeuvre van de band. Zij zijn de kapstok waaraan de andere nummers van de set hangen, worden ijzersterk gespeeld en worden op niet minder gilletjes of herkenningsapplaus onthaald dan pakweg "Thinking About You All The Time" of all time favourite "TV Song". Dat zet niet alleen de kwaliteit nog maar eens in de verf, het is de rijpe vrucht van de aanpak van de laatste jaren. Spelen, spelen, spelen is het Leitmotiv van Zita Swoon, zodat de nieuwe songs live al snel aan diepgang en nog meer ideeën winnen. Waarlijk verbluffend is de moordversie van "L’Opaque Paradis", dat de zaal aanvankelijk muisstil krijgt met Carlens solo op gitaar, wiegend op hemelse gezangen van de zangeressen en Pintens, om dan plots uit te barsten in een groot volksfeest waarbij iedereen op en voor het podium loos gaat.

Het is treffend dat de groep sinds A Band In A Box zo gegroeid is. Oudere songs krijgen nog maar eens een (vaak subtiel) andere aanpak. Zo geeft percussionist Amel Serra Garcia tijdens "Thinking About You All The Time" bijna een optreden op zichzelf, en nemen de sensuele zussen tijdens "Hot Hotter Hottest" iedereen mee in een trip die mag blijven doorgaan. Het kookpunt wordt (bijna vanzelfsprekend) bereikt met "My Bond With You And Your Planet: Disco!", waarin bijna veertig jaar muziekgeschiedenis wordt verweven op een moordende beat met heerlijke tempowissels. Die mix van stijlen werkt ook zeer aanstekelijk en geslaagd in "Me And Josie On A Saturday Night", dat Pintens en Carlens met een flinke laag funk insmeren, of tijdens de prachtversie van single "I Feel Alive In The City", die uitmondt in zomerse, Franse disco.

Als "Infinite Down" naar het einde toe, zoals op de plaat, met de schoonheidsprijs gaat lopen, is het infinite delirium in het Koninklijk Circus al bereikt. En wat Zita Swoon als slotnummer met "Jintro And The Great Luna" doet, is majestueus: een kolkende, messcherpe marathon waarin de duivels van ieder bandlid volledig worden ontbonden.

Zita Swoon doet het voor en door het publiek, dat is de boodschap die Carlens meegaf in het gesprek dat onlangs op goddeau verscheen. En dat straalt de band ook uit, in een zaal die de groep als gegoten zit. Dat ze publiekzeker mogen zijn, zoals Carlens het omschrijft, hebben ze louter en alleen aan zichzelf te danken. Dit is wat mensen uit hun kot en naar de podia lokt: een band met enorme goesting, een creatieve en toch perfect beheerste wervelstorm aan ideeën, uit de eigen songs en uit de muzikale potpourri van vroeger en nu. Zita Swoon live is van een steeds zeldzamere klasse.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − vijf =