Balkan Beat Box :: Nu Med

Balkan Beat Box: Beatboxing zigeuners? Que? Nee: eerder traditionele muziek die een moderne toets krijgt door toevoeging van percussie en elektronische beats, grooves en samples. Toch is Balkan Beat Box ook meer dan dat. Nu Med, de titel van hun tweede plaat, biedt een betere omschijving van het negenkoppige livecombo: dit is new mediterranio, de nieuwe muziek van het Middellandse Zeegebied.

Spilfiguren Tamir Muskat (drum, electronics en producer voor onder meer Firewater en Big Lazy) en Ori Kaplan (saxofoon; ex-Gogol Bordello) creëerden een nieuwe, unieke, grensoverschrijdende stijl door traditionele Joodse klezmer, Balkan-, Spaanse en Arabische klanken samen te smelten met hiphop en dancehall beats om zo de hele wereld aan het dansen te zetten. Ze willen meteen ook de politieke grenzen doen vervagen: “as our ears don’t have them, why should we?” (Gast)muzikanten komen dan ook uit verschillende oorden, vooral rond de Middellandse Zee: Israël, Syrië, Marokko, Macedonië, Bulgarije, Servië, … Niet alleen muzikaal, ook cultureel-politiek is Nu Med dus een treffende typering van het wervelende collectief.

Er valt geen seconde stilte op Nu Med: het ene nummer loopt naadloos over in het andere, waardoor Nu Med één langgerekte, energieke feestpartij wordt. Afwisselende, zomerse sferen vliegen rond je oren en sporen je ledematen aan tot dansen. Toch wordt de smeltkroes van stijlen geen chaotisch en tomeloos zootje: bij Balkan Beat Box is alles vernuftig op elkaar afgestemd en vormen strakke ritmes een prima basis voor de gevarieerde melodieën die de revue passeren. Samples (bijvoorbeeld een kraaiende haan op “Hermetico”) zorgen voor een originele finishing touch.

In intro “Keep’em Straight” maakt energieke MC/zanger/percussionist/sampler Tomer Yosef de luisteraar warm: de sfeer zit er meteen in, als betrof het een liveshow. Terwijl het op hiphopritmes gestoelde “Hermetico” stevige Spaanse en Amerikaanse raps afwisselt met Arabische traditionele melodieën, kabbelt het catchy “Habibi Min Zaman” rustig voort op Arabische vrouwenzang. “Joro Boro” wordt dan weer geopend met het Bulgaarse gezang van Dessislava Stefanova en lijkt op het eerste gehoor een traditionele folksong. Al gauw blijkt echter dat ook dit nummer niet kan ontsnappen aan de opzwepende ritmes van de BBB train. Andere uitschieters: “Pachima”, “Digital Monkey” (ragga meets joodse klezmer) en de instrumentale nummers “Balcasio” en “BBBeat”.

Nu Med is een wervelende, energieke en muzikaal verfijnde zomerse cocktail van geluiden uit het hele Middellandse Zeegebied en moderne (dans)muziek. Een ingenieus festijn van wereldklasse.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

acht + zeventien =