Yevgueni :: 28 maart 2007, AB Club

Nu Flip Kowlier door Fixkes en Axl Peleman vervoegd wordt in de aanval op het Standaardnederlands, houdt Yevgueni moeiteloos stand met een tweede plaat in een taal die ook voorbij de grenzen van de eigen gouw wordt begrepen. Afgaand op de albumvoorstelling woensdag, wacht de groep een grote toekomst.

Het was niet gepland. Niemand had kunnen bevroeden dat een onbekende bende kleinkunstenaars met een stoffig moraliserend lied van Louis Neefs plots het grote publiek zou weten te overtuigen. En toch was dat wat er gebeurde: Yevgueni won met "Laat ons een bloem" én met gemak de eerste editie van Zo is er maar één. Plots werd — ruim een jaar na het verschijnen van debuut Kannibaal — ook "Als ze lacht" een radiohitje dat zijn weg naar de top van Honderd op één van Radio 1 vond. De Leuvense groep was niet langer een groepje van wat nostalgologen die nog worstelden met het verwerken van hun studententijd, ook voor huismoeders was Yevgueni niet langer een onbekende.

Het verschijnen van Aan de arbeid, het tweede album van de groep, is plots iets belangrijker dan het pakweg een jaar geleden leek te gaan worden. Eén uitverkochte albumvoorstelling werden er twee, de tickets voor de tour die straks volgt, verkopen ook vlotjes: in het Radio 1-segment is Yevgueni hot, zo bleek ook uit het enthousiasme woensdag.

Yevgueni is echter geen kleinkunstgroep meer, en ook het Radio 1-hokje zal hen niet lang meer passen. In de club van de AB maakt de groep haar stelling waar dat ze gewoon popmuziek maakt, niets meer. De gitaren gaan lekker stevig en af en toe lijkt de show zo hard W.E.R.C.H.T.E.R. te schreeuwen, dat we de groep niets anders dan een doorbraak op élk festival te lande kunnen voorspellen.

Met twee platen op zak beschikt Yevgueni dan ook al over een pak sterke nummers. Van het liefdesliedje "Tita Tovenaar" en het prettige pro-euthanasielied "Oud en versleten" tot het geëngageerde "Honger" en het mijmerende "Robbie II" dat de thematiek van Aan de arbeid in haar refrein nog het beste vat. De jonge twintiger die de wereld zou bestormen van aan de toog van zijn studentencafé, is een prille dertiger geworden met "een hart dat niet zo snel meer slaat/een stem die niet zo stoer meer praat/maar erger nog: een heimwee die niet overgaat." Een publiek dat hier en daar hoogzwanger is, herkent de gevoelens maar al te goed.

Yevgueni heeft het allemaal: massaal mee te brullen en te hobbelen popnummers als "Morgen komt ze thuis", maar ook het pakkend alcoholismeverhaal "Vergif". Zanger Klaas Delrue voelt zich ondertussen best op zijn plaats op het podium, en is tijdens zijn wat kig geïmproviseerde bindteksten soms zo enthousiast dat we geneigd zijn om hem "rustig jongen, het is maar de AB Club, geen openluchtfestival" toe te brommen. De sfeer zit er niettemin duidelijk in.

Dit mag dan wel een albumvoorstelling zijn, oud werk wordt niet op stal gelaten. "Als ze lacht" wordt snel uit de kast gehaald, "Eenzaam met jou" — één van de eerste nummers die de groep schreef — blijft ook twee platen verder nog steeds een klapper. Enkel het walsje "Mama ik wil papa" doet nog altijd véél te moralistisch en hoempa aan voor deze groep.

Toch is het laatste woord ingetogen. Met veel lef waagt de groep zich op Aan de arbeid aan een Nederlandstalige cover van Bonnie ’Prince’ Billys "I See A Darkness". Op plaat werkt dat: "Zo donker" is van een andere, maar minstens even kippenvelverwekkende soort als zijn origineel, maar live gaat de groep ook hier voor grotepodiumbombast, en dat is fout gegokt. Niettemin: verdienstelijk en met een enthousiaste reprise van single "Manzijn" geeft Yevgueni het publiek nog één keer wat het wil.

Het kan allemaal wat populistisch lijken — er is niéts moeilijk aan Yevgueni — maar het valt maar te bekijken of dat een verwijt hoort te zijn. De teksten van Delrue zijn intelligent, de muziek aanstekelijk en van het soort dat glimlachen schildert en onweren doet optrekken. Het is een zuurpruim die dan nog komt zeuren. Geef het nog één festivalzomer, en Yevgueni wordt groot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × een =