Monta :: The Brilliant Masses

Heerlijk zwartgallige platen kunnen zo indrukwekkend zijn dat ze elke donkere bui verjagen. De mislukte liefdes en andere sombere zielenroerselen waar Monta zijn tweede plaat aan wijdt, leiden evenwel tot een ongemakkelijke stilte.

Het is alweer twee jaar geleden dat Where Circles Begin verscheen. Dat wondermooie album vergaarde in de tussentijd geen stof, maar wordt hier nog regelmatig aan een draaibeurt onderworpen. Helaas verwierven de plaat en Tobias Kuhn, de man achter Monta, vooralsnog niet de status die zij in onze ogen verdienen. Met een album als The Brilliant Masses onder de arm heeft de Duitser in ieder geval genoeg kwaliteit in huis om een blijvende diepe indruk te maken en het gebrek aan erkenning te compenseren.

Nog meer dan zijn voorganger, baadt The Brilliant Masses in een zweem van melancholie. Als Monta een kruising tussen Bright Eyes en Tom McRae is, dan helt de balans deze keer zwaar over naar de donkere kanten van McRae. Zo had "See Me Through Your Eyes" niet misstaan op het gitzwarte debuut van de Britse troubadour. Of het van hartzeer bolstaande "There’s A Hole In Your Heart", dat je meeneemt naar de afgrond van het menselijke bestaan, waar tranen rijkelijk vloeien en liefde gedoemd is te mislukken. Op die plaats weerklinkt ook "Kiss Goodnight", een nummer dat opvalt door de backing vocals en zijn pulserende ritme, al kan het geen gebroken hart helen.

De zwaarmoedigheid wordt gelukkig op tijd en stond afgewisseld met luchtiger werk. "All The Luck In The World" mag dan tekstueel mijlenver staan van het grote geluk uit talloze popnummers, de berusting waar Kuhn over zingt geeft, samen met de aandoenlijk vrolijke melodie, een gevoel van opluchting. Dit schroeft enigszins de beklemming open die over zowat heel The Brilliant Masses hangt. Zelfs in de op het eerste gehoor zonnige single "Good Morning Stranger" klinkt het dreigend "the world is a bug / it sucks all your blood", en kan je als luisteraar alleen maar in stilte getuige zijn van de neergang zoals die door Monta bezongen wordt.

Verlossing is, na lang zoeken, ook te vinden in "Everything". De hele wereld mag instorten, maar Tobias Kuhn heeft die ene speciale persoon bij zich om de Apocalyps te trotseren. Het is deze glinster hoop die The Brilliant Masses optilt van een goede naar een sterke plaat. Misschien net niet zo indrukwekkend als Where Circles Begin, maar dat is vermoedelijk te wijten aan het bekende terrein waarop dit album zich begeeft, waardoor het verrassingseffect uitblijft. Niettemin een mooie, broze verzameling liedjes die het verdient om gekoesterd te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien − 3 =