The Fuzztones :: Boom

Dat The Sonics al meer dan twintig jaar lang een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor The Fuzztones vormen, is geen geheim. Met Boom brengt de groep nu eindelijk een officiële tributeplaat uit, kwestie van zijn goden — alvorens er definitief mee te stoppen — toch nog even op een voetstukje te plaatsen.

Heeft het voor een groep als The Fuzztones — wiens platen en concerten toch al welig met nummers van The Sonics gevuld zijn — eigenlijk nog wel zin om een tributeplaat uit te brengen? Dat is een van de vragen waarmee wij zaten, en waar wij met “Caught You Red-Handed” een bevestigend antwoord op kregen: het is een nieuwe song waarvan het strakke ritme nochtans perfect bij het repertoire van The Sonics aansluit en is bijgevolg zeker een pluim waard.

Helaas blijft het bij één nieuwe song en is de rest van Boom met reeds bewandelde paadjes gevuld. “Cinderella”, “Have Love With Travel”, “Strychnine” en “Boss Hoss” mochten reeds op The Fuzztones' Lysergic Ejaculation pronken. Bovendien blijft Boom beperkt tot slechts zes songs, waardoor het kleinood al een kwalitatief hoogstandje had moeten zijn om toch nog in de discografie van The Fuzztones op te vallen.

Met het retestrakke “Cinderella” en “The Witch” zit het nochtans meteen heel goed: het zijn kwalitatieve covers waarvan je werkelijk zin krijgt om een optreden van The Fuzztones bij te wonen, al was het maar om toch nog eens die aanstekelijke energie van The Sonics mee te kunnen pikken. Met "Have Love Will Travel" maakt The Fuzztones echter komaf met zijn veelbelovende start door het idee van een cover van "Psycho" (een van de populairste nummers van The Sonics) met wat slechte humor weg te lachen.

Niet dat een dergelijke stijlbreuk echt verwonderlijk is: het duurde maar liefst een decennium voordat The Fuzztones na zijn betere periode in het begin van de jaren negentig eindelijk nog eens met een stevige plaat als Salt For Zombies op de proppen kwam. Een langdurig tekort aan inspiratie durfde de groep wel al eens met wat muzikale humor te verdoezelen. Het is een spijtige zaak dat een dergelijk lelijk karaktertrekje op een nochtans goed bedoelde tributeplaat eveneens de kop opsteekt.

Het echte venijn zit echter in de staart. Alsof het nog niet volstaat dat de half lo-fi cover van “Strychnine” een beetje afsteekt tegen het voorgaande, heeft The Fuzztones op de koop toe een rommelige liveversie van “Boss Hoss” op het plaatje gedumpt, wat de relevantie van Boom helemaal tot in het niets laat verdwijnen.

Het enige positieve lichtpuntje dat nog overblijft, is dat The Fuzztones met zijn Sonics-covers live waarschijnlijk wel perfect meevalt, maar dat verandert natuurlijk niets aan het feit dat de groep zijn carrière op een veel betere manier had kunnen afsluiten. Met Boom is de band terug bij af, en dat kan voor een meer dan twintig jaar oude groep toch onmogelijk de bedoeling zijn?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

11 − 10 =