Eindejaarslijstje 2006 van Guy Peters

Het was een goed jaar. We hoorden weinig albums (twee) waar we meteen van begonnen te stotteren (yep, dat is onze graadmater voor genialiteit), maar er leek geen einde te komen aan de stroom goeie tot indrukwekkende releases, en dan hebben we nog twee A4-blaadjes gevuld met platen die we nog willen beluisteren. 2006: de beste plaat kwam van een dode, maar dan wel eentje die bad-ass bleef tot z’n laatste dagen, steunend, kreunend, en astmatisch piepend. De jonkies hoeven zich echter niet te schamen. Here goes:

  1. Johnny Cash :: American V: A Hundred Highways De mooist denkbare afscheidsbrief van een monument.
  2. Mastodon :: Blood Mountain De band van het jaar: geweldige songs, geweldige tattoeages, geweldige toekomstperspectieven. Let goed op, want uw kleinkinderen zullen er alles over willen horen.
  3. Howe Gelb :: ‘Sno Angel Like You De voorbije twee decennia waren een boeiend parcours voor Giant Sand en Howe Gelb, maar ’Sno Angel Like You ontpopte zich tot ’s mans ultieme meesterwerk.
  4. John Zorn :: Moonchild & Astronome Twee platen voor de prijs van drie. Opera voor gevorderden die De Munt uit het slop zou halen. Zie ook: concerten.
  5. Battle Of Mice :: A Day Of Nights Huiselijk geweld voor gevorderden. Angstaanjagend brutaal, ijzingwekkend mooi. *Voeg eigen superlatief toe*
  6. Bruce Springsteen :: We Shall Overcome – The Seeger Sessions Een mix van “Baaske kan het nog” en “Zo deed Baaske het nooit eerder”. Vervolmaking van de hattrick die op gang werd getrokken door The Rising en Devils & Dust.
  7. William Elliott Whitmore :: Song Of The Blackbird Iedereen zwijgt als William zingt. Ja, ook uw grootvader. De beste banjoplaat sinds Deliverance?
  8. Yo La Tengo :: I Am Not Afraid Of You And I Will Beat Your Ass We geloven hen nog steeds niet, maar het zou wel eens de ultieme, meest representatieve YLT kunnen zijn.
  9. Isobel Campbell & Mark Lanegan :: Ballad Of The Broken Seas Hazlewood & Sinatra. Cash & Carter. Gainsbourg & Birkin. Lanegan & Campbell.
  10. Slayer :: Christ Illusion De “FUCK! YES! Ze kunnen het nog!”-ervaring van het jaar. Metal zoals metal moet zijn: snel, brutaal, en en heel klein beetje onnozel. En geen ballads!

De top 11-20:: 11. Motorpsycho :: Black Hole / Blank Canvas 12. Jeffrey Foucault :: Ghost Repeater 13. Made Out Of Babies :: Coward 14. Barry Adamson :: Stranger On The Sofa 15. Joan As Police Woman :: Real Life 16. Joanna Newsom :: Ys 17. Archie Bronson Outfit :: Derdang Derdang 18. Centro-matic :: Fort Recovery 19. Amen Ra :: Mass III 20. Two Gallants :: What The Toll Tells

Nog fijne Belgen: H.T. Roberts :: Acres Of Time, Hitch :: We Are Electric, en Flat Earth Society :: Psychoscout. Fijne, maar overleden Malinees: Ali Farka Touré :: Savane. Saaie Fin: Drowsy :: Snow On Moss On Stone

Beste songs: “Let It Roll” (Willard Grant Conspiracy), “Sleeping Giant” (Mastodon), “If You Could Read My Mind” (Johnny Cash)

De concerten: 1. Acoustic Masada (Blue Note Festival) 2. John Zorns ‘Moonchild’ (AB) 3. Pere Ubu (Beursschouwburg Brussel) 4. Josh Rouse (Shepherds Bush Empire, Londen) 5. Ministry (Pukkelpop) 6. Two Gallants (Botanique) 7. Jaga Jazzist (Les Nuits Botanique – Botanique) 8. Tom Russell (AB) 9. Motorpsycho (Les Nuits Botanique – Cirque Royal) 10. Sunno))) (Presents Moog Ceremony) (AB, Domino) 11. Made Out Of Babies (4AD) 12. Nomeansno (4AD) 13. Amen Ra (Pukkelpop) 14. 65DaysOfStatic (STUK) 15. Forward, Russia! (Botanique)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × 1 =