Foxylane :: Human Robot E.P.

Brengt oktober vorst en sneeuw, men hoort des winters klaaggeschreeuw, de Druivelaar windt er alvast geen doekjes om. Aangezien de herfst zich momenteel in zijn volle, sombere, glorie manifesteert (laaghangend wolkengrijs, koude slagregen en de night of the proms), valt het ergste te vrezen voor december. Tijd dus om de warmwaterkruiken boven te halen en het haardvuur op te stoken met vluchtige gedachten aan zwoele festivalzomers.

Tijdens de voorbije editie van Pukkelpop tekende het zeskoppige Gentse collectief Foxylane voor een opgemerkte passage in de goed gevulde Wablief? tent. Dit voorjaar bracht de groep een e.p. uit via de gekende internetmuziekwinkels. Het vijf nummers tellende Human Robot biedt een ideale terugblik op de behoorlijk geslaagde muzikale entree van de Gentenaars. De winterharde herinnering aan gezellig op elkaar gepakte mensenmassa’s in een te kleine tent krijgt u er gratis en voor niets bij. Daarnaast moeten de dertig minuutjes dansgeweld volstaan om u warm te maken voor de op til zijnde najaarsconcerten. Wat volgt, is een handleiding bij het herbeleven van de zinnenprikkelende sensatie van lauwe druppeltjes danszweet op een ongeschoren bovenlip!

Foxylane draagt, net als vele andere projecten uit de Leiestad, een doorzichtig ’vree wijs’ aureooltje. In Gent, waar de avond niet begint voordat de eerste Vodka Martini is uitgeschonken en kortgerokte vrouwen met fuck-me-laarsjes op de toog dansen, heerst koning hipheid. In zijn schoot is muzikale incest blijkbaar schering en inslag. Het personeelsregister van Foxylane leest alvast als een wie-is-wie in de Oostvlaamse provinciehoofdstad. De band kreeg vorm rond Stefan Bracke, organisator van de Poplife feestjes, en Jeroen De Pessemier. Die laatste kent u van het elektronische popproject Bolchi, waar Lien Degreef, alias Lady Linn van Skeemz, achter de microfoon stond. Ook dEUS en Rock Rally-finalisten Barbie Bangkok stonden ootmoedig enkele groepsleden af. De tweede helft van DJ-duo Fredo&Thang sloot uiteindelijk de rangen. Enkele jamsessies later was Human Robot een feit.

Opener "Shut Up Bitch" maakt van een gebrek aan subtiliteit zijn handelsmerk. Het nummer begint als de soundtrack bij een actiescène uit een jaren tachtig B-film, maar scheurt zich niet veel later LCD Soundsystem-gewijs naar een uitgerekt hoogtepunt (mét gitaarsolo!). Genoeg geleuterd:"You talk too much", besluit de groep, waarop "Naked To Bed", een muzikaal afrodisiacum met elektronische zweepjes, zich aandient. Voor de titels van zijn nummers zal Foxylane waarschijnlijk geen Pulitzer-prijs in de wacht slepen, maar de heren maken er dan ook geen geheim van dat het hen vooral te doen is om u aan het dansen/springen/pogoën te krijgen.

"Let’s Rule" lijkt in de verte op een gemeen Magnus-nummertje, maar verbleekt een beetje in het licht van zijn voorgaande broertjes. Het echte hoogtepunt op deze e.p. is de smerige clubhit "Human Robot". Het nummer bulkt van de ingehouden spanning en smeekt om gedraaid te worden in een kale fabriekshal met de versterker op elf. Een doffe bas voert de grondtoon, losse lijntjes industriële elektronica worden aangedragen en een poepsimpel riedeltje katalyseert de overdruk. De titel van afsluiter "Drums" vat dan weer perfect samen wat u van het nummer moet verwachten.

Foxylane zal geregeld de vergelijking met andere Belgische danssensaties zoals Shameboy of Soulwax Nite Versions moeten doorstaan. Het oordeel over de groep zal navenant schommelen tussen opzwepende clubmuziek of plat volksvertier Luistert u zelf, maar gaat dat vooral in levende lijve zien, ergens te lande.

Foxylan treedt de volgende dagen op: 02-11 Clubside Down – N9, Eeklo 03-11 Made In Gent – UCO-building, Gent 25-11 Petrol, Antwerpen 02-12 DirtyDancing, Brussel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 1 =