Don Quichot (Meert & Adriaenssens)

In de reeks Classix publiceert Standaard Uitgeverij stripbewerkingen van beroemde romans. Na Oliver Twist en Ben Hur werd nu een hoogtepunt uit de Romaanse literatuur aangepakt. Met Don Quichot toont Ivan Adriaenssens nog maar eens wat hij als scenarist in zijn mars heeft.

Het gegeven van Don Quichot is genoegzaam bekend: de berooide edelman Don Quichot de la Mancha besluit op een dag ten strijde te trekken tegen de onrechtvaardigheid in zijn wereld. Zijn wereld mag daarbij letterlijk opgevat worden, want onze zelfverklaarde idealistische ridder ziet reuzen in windmolens en verwart misdadigers met slachtoffers. Zijn hallucinante tocht door het Spaanse land confronteert de lezer met een waanzinnige wereld, die echter steeds vanuit het goede in de mens vertrekt. Quichot wil boven alles goed doen en de wereld beter maken, wat in schril contrast staat met zijn nutteloze en absurde daden. Dit schijnbaar komische gegeven werd door Miguel de Cervantes uitgewerkt tot een confronterend epos dat al sinds het begin van de zeventiende eeuw verbaast en verwondert.

Een dergelijk meesterwerk samenbrengen in 48 pagina’s is natuurlijk een onmogelijke opgave, maar toch heeft Ivan Adriaenssens (Orphanimo!!) het er behoorlijk goed vanaf gebracht. Bij een roman als Don Quichot is het gevaar reëel dat enkel de aantrekkelijke humoristische kant wordt getoond, terwijl Cervantes’ roman tegelijk ook een scherpe aanklacht tegen de heersende gewoonten inhield. Adriaenssens behoudt mooi deze verschillende betekenissen en omzeilt zo de dreigende valkuil van de infantilisering. Hij weet de lezer mee te lokken in de waanbeelden van de man van La Mancha door de vakkundige opbouw van het verhaal.

De tekeningen van Roger Meert wisten ons helaas heel wat minder te overtuigen. De pagina’s ogen onevenwichtig en de prachtig uitgewerkte passages wisselen af met wat lijkt op haastig getekend schetswerk. Dat Meert echter heel wat tekentalent bezit, bewijst de cover van dit album. Die toont de lezer de beide hoofdfiguren in al hun zelfgenoegzame heroïek en baadt in een warme kleurenpracht. Anderzijds bezit zijn tekenwerk wel het karikaturale dat noodzakelijk is om een roman als deze in beelden om te zetten. Meert is overigens geen nieuwe naam in de stripwereld, maar toch betekent Don Quichot voor hem zijn eerste albumpublicatie. Naast zijn werk als striptekenaar is deze Bredenaar vooral actief als kunstenaar en animator voor tekenfilms.

De Classix-reeks van Standaard Uitgeverij heeft er met Don Quichot een waardevolle aanvulling bij gekregen. Na de valse start met Oliver Twist door Gilbert Declercq en het geslaagde Ben Hur van Luc De Maeyer en Ivan Claeys, geven Meert en Adriaenssens de collectie de broodnodige humor mee. Deze stripbewerkingen van romans bieden natuurlijk geen volwaardig alternatief voor de oorspronkelijke werken, maar kunnen anderzijds voor vele lezers een opstapje betekenen om die oude boeken er toch eens bij te nemen en te verdwalen in de fantastische wereld van Don Quichot de la Mancha.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 4 =