Heinz 24 :: Sokko moet naar Krokko & De avonturen van Sliske en haar vriendjes 1 :: Beffen-IJf (Wind

De ongekroonde koningen van het gortdroge absurdisme zijn terug van weggeweest. Sinds 2000 publiceerden René Windig en Eddie De Jong nog nauwelijks stripverhalen maar nu verschijnen er kort na mekaar twee nieuwe albums. Hoog tijd dus voor een hernieuwde kennismaking.

In 1987 verschijnt voor het eerst de mondige kater Heinz in de Nederlandse krant Het Parool. Al snel veroveren zijn strookgags vele kranten en tijdschriften in Nederland en ook daarbuiten. De populariteit van Heinz groeit zienderogen, en auteurs René Windig en Eddie De Jong besluiten in 1992 om Heinz te laten rusten. De grote druk die een dagelijkse strookstrip met zich meebrengt, wordt een te zware last voor de auteurs. Een jaar later hebben beide heren opnieuw voldoende inspiratie verzameld om Heinz in zijn volle glorie te laten terugkeren. De tien jaren die daarop volgen, verschijnt hij opnieuw dagelijks in Het Parool.

In 2000 besluiten Windig en De Jong om een tijd lang oude grappen te plaatsen, wat op heel wat gemor onthaald wordt door de fans. Daarop besluiten ze de strip Heinz definitief vaarwel te zeggen en beginnen ze aan een tekenfilmversie. Deze inspanningen lopen echter met een sisser af en vanaf 2004 staat Heinz toch weer vrolijk in Het Parool. Eerst publiceren ze in afleveringen het story board van de tekenfilm, waarna de nieuwe grappen mekaar vrolijk opvolgen. Onder de dagelijkse Heinz-grap stond tussen april 2005 en februari 2006 ook elke dag een gag waarin randfiguren uit eerdere Heinz-stroken hun eigen grappen beleven.

Bij Oog & Blik en De Harmonie konden daardoor tegelijk twee nieuwe albums verschijnen. Heinz 24 bevat de eerste nieuwe stroken die Windig & De Jong sinds 2004 maken, terwijl De avonturen van Sliske een bundeling is van de parallelle grappen in Het Parool. Inhoudelijk zit de humor in beide strips op dezelfde golflengte. Soms gaan Windig & De Jong in Sliske zelfs nog een stap verder in hun nietsontziende absurdisme en durven ze dit tot het uiterste te drijven, over het verloop van meerdere stroken heen.

De tekeningen in Heinz getuigen ook nu weer van een ronde perfectie. Windig & De Jong begonnen hun carrière onder meer met het maken van parodieën op Donald Duck en die ronde Disney-stijl zit ook nu nog in hun lijnenspel. In Beffen-IJf bedienen de heren zich dan weer van de meer schetsachtige tekenstijl, die ze ook hanteerden bij het Heinz-filmscenario. Hoewel deze stijl toch in schril contrast staat met de strips uit Sokko moet naar Krokko, bevestigt hij wel dat het bij Sliske om een strip gaat die los staat van Heinz en ook een andere sfeer moet uitademen. Met Sokko moet naar Krokko en Beffen-IJf hebben René Windig en Eddie De Jong na meer dan vijf jaar een geslaagde rentree gemaakt in de Nederlandse stripwereld. Vooralsnog weet Heinz het meest te overtuigen; Sliske blijft wellicht te extreem voor vele striplezers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 + 9 =