White Circle Crime Club :: A Present Perfect

Een nagelnieuw rockgroepje uit New York of Londen heeft het blijkbaar nog steeds gemakkelijker om op te vallen dan een goeie Belgische nieuwkomer. Toch kreeg White Circle Crime Club na zijn debuut Written In Black meteen het respect en de goeie kritieken die de groep verdient. Opvolger A Present Perfect is de bevestiging: White Circle Crime Club is een blijver.

White Circle Crime Club is een van de weinige groepen die nog bij het Do It Yourself-ethos zweert. A Present Perfect werd net zoals Written In Black opgenomen in de eigen Blue Hotel-studio in het weinig tot de verbeelding sprekende Chimay. Je hartje winter zonder ramen en zonder centrale verwarming in Wallonië opsluiten is wel de ideale manier om de vonken en warmte van de muziek te laten komen. En we kunnen ons voorstellen dat het daar gedurende een aantal weken flink stoomde in Chimay.

Soms kan die DIY-werkwijze tegendraads werken. Zo bracht White Circle Crime Club deze A Present Perfect om een nog onduidelijke reden niet meer uit op Conspiracy Records (dat wel nog instaat voor de distributie) maar op het eigen Crime Club Recordings. Written In Black miste duidelijk een ijzeren hand achter de knoppen om alle chaos en noise in goede banen te leiden. Wellicht daarom dat het viertal dit keer een beroep deed op Alan Douches (Liars, Bad Brains, The Dillinger Escape Plan) om de plaat te masteren. Het loont: A Present Perfect benadert het livegevoel zonder te klinken als een rommelige demo.

Volgens de groep was het belangrijk de schizofrenie van de These Are The Secret Sounds Of Fear-e.p. te behouden en dat lukt wonderwel. White Circle Crime Club lijkt constant op zoek naar de gulden snede tussen noise en harmonie. Opener "Reversed Revivals" is meteen zo’n broeinest aan klanken dat toch nog verrassend harmonieus klinkt. Denk aan het vroege Sonic Youth maar dan met meer hardcore punkinvloeden. "Parizer" is een frivole stonersessie met een gastoptreden van Michiel Van Cleuvenbergen van die andere undergroundgrootheid Dead Stop.

White Circle Crime Club is bovenal een liveband (zoek naar de jamsessie met TV On The Radio op Youtube) en nu al is duidelijk dat op A Present Perfect enkele tracks staan die ook live potten zullen breken. De titeltrack bijvoorbeeld, die met zijn dreigende synthesizer en creatieve drums uitgroeit tot een van onze favorieten. Het trio "Occasionalesque", "Might Know Again" en "How To Stab In Time" vormt een relatief rustpunt, terwijl "Focus On Eternity" met zijn drumbeat en repetitieve tekst een knipoog is naar de dansbare rock van tegenwoordig, een stroming waar White Circle Crime Club na Written In Black voor de gemakkelijkheid wel eens bij gerekend wordt.

A Present Perfect is niet de plaat van de grote doorbraak, maar dat hoeft ook niet. Laat de heren maar rustig de wereld rondtoeren en het kot afbreken in Chimay. Ooit schudden ze daar een wereldplaat uit de mouw.

http://www.whitecirclecrimeclub.com
http://www.whitecirclecrimeclub.com
Crime Club Recordings

verwant

White Circle Crime Club

Eigengereid betekent volgens Van Dale: eigenmachtig optredend. Maar eigenlijk zou er...

White Circle Crime Club + Hitch + Trans Am :: 8 maart 2007, VK

Maar liefst drie keer treedt Trans Am dit jaar...

aanraders

ILA :: Ayna

Het was met verbetenheid dat Ilayda Cicek zich met...

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

recent

Mark Schaevers :: De Levens van Claus

De recent verschenen lijvige biografie De levens van Claus...

Fischer-Z :: Triptych

John Watts lijkt de laatste jaren wel aan een...

The Dead Don’t Hurt

Viggo Mortensen heeft als acteur een langlopende en gevarieerde...

Chantal Acda & The Atlantic Drifters :: Silently Held

Met haar nieuwe studioalbum Silently Held spant de Nederlands-Belgische...

John Moreland :: Visitor

Op Visitor keert John Moreland terug naar de uitgepuurde...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in