Envelopes :: Demon

Muziek is iets universeels, iets mondiaals. Dat was net het probleem van Envelopes: de groepsleden leefden verspreid in Stockholm, Malmö en Parijs. Maar er werden toegiften gedaan, en uiteindelijk kwam het geslaagde debuutalbum Demon tot stand tussen de beesten van een Britse boerderij.

Envelopes, vroeger bekend — of minder bekend — als The Nicotines, zagen elkaar alleen tijdens vakanties. Dat was genoeg om het vuur brandend te houden, maar niet om echt als band door het leven te gaan, laat staan om te repeteren, op te treden of aan een album te werken. Maar dan besloot de groep om naar Northern Yorkshire te trekken om er tussen de paarden en de varkens aan de full-cd Demon te werken. Demon is volgens de bio Zweeds voor demo’s, niet geheel onterecht omdat de plaat vooral bestaat uit reeds eerder uitgebrachte demo’s.

Envelopes maakt poprock gebaseerd op gitaren en synths, met een moeilijk te omschrijven spontaniteit die je ook bij The Pixies terugvindt. Net als laatstgenoemden beschikt Envelopes over een mannelijke en vrouwelijke stem, die in combinatie het leukst klinken. De hippe sound stuurt een bijna kinderlijke vrolijkheid de boxen uit. Aanstekelijk? Ja, maar schud best even alle gêne van je af. Dit levert ongetwijfeld leuke beelden op van mensen die niet te veel met de handrem op dansen.

Van die ongeremdheid krijgen we direct een staaltje tijdens "It Is The Law", een nummer dat na een gitaarriffje ontploft maar zich tekstueel nog beperkt tot het herhalen van de titel. Ook het heerlijke "Sister In Love" eist om meegebruld te worden en de armen wild in het rond te molenwieken, een schaamteloos stukje amusement. Het schattige en wollige "Your Fight Is Over" is dan weer veel ingetogener: "Take me in your arms / waiting for my scars to heal". Meeslepende meligheid!

Hoe sterker een album start, hoe moeilijker het is om dat niveau over de hele lijn aan te houden. Nummers als "I Don’t Even Know" of "Sotnos" blijven niet echt hangen. Toch is er nog genoeg aanwezig om dit plaatje zonder skippen uit te luisteren. "Isabelle And Leonard" lijkt te beginnen als een improvisatie ("Isabelle and Leonard / dress up so nice in leotard"), maar groeit uit tot een volwaardige popsong. Of het grappige "Audrey In The Country", waarin de Parisienne Audrey Pic zingt "I was in the country / With Clint Eastwood and Steve Mcqueen running after me".

Fijn plaatje dus, dat blijft plakken als honing aan je vingers. Oorspronkelijk stond Envelopes donderdag geprogrammeerd om het publiek van Pukkelpop met veel enthousiasme te wekken. Op het laatste moment gaf de groep echter verstek omdat hij in tijdsnood zat voor het afwerken van het nieuwe album (het gaat plots snel), wat voor de tour door de Verenigde Staten moest gebeuren. Jammer, maar misschien wel een reden te meer om alvast Demon eens aan een luisterbeurt te onderwerpen. Wedden dat het niet bij één keer blijft?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 3 =