Beaufort 2006

Er is grondig gesleuteld aan de triënnale voor hedendaagse kunst aan zee: dit jaar geen bronzen zeeschildpadden van Jan Fabre of Wim Delvoye’s gotische bouwkraan — ondertussen onder een dikke laag roest — maar wel een stoutmoedige greep uit nationaal en internationaal kunstgeweld.Met het leven aan zee als centrale thema zetten grote en kleine verhalen, gedrenkt in lokale historiek, de extra klemtoon op Beaufort 2006.

Net als in 2003 bestaat Beaufort 2006 uit twee luiken: Beaufort Outside brengt dertig hedendaagse kunstenaars samen op onvermoede locaties die omgetoverd worden tot intrigerende sites: hun installaties en beeldhouwwerken vormen onze minimale kuststrook om tot een kunstig versierd landschap. Tegenover de panelen van de vorige editie staan schilderijen die dit keer veilig zijn opgeborgen in de kerken en kapellen van hun respectievelijke kustplaatsjes. Voor wie geen zin heeft om door regen en wind te banjeren, biedt het PMMK in Oostende, het Museum voor Moderne Kunst aan zee, met de tentoonstelling Inside een goeie poleposition ter voorbereiding van de meer zeewaardige buitenwerken. Aan de hand van tekeningen, schetsen, foto’s en maquettes van de totstandkoming van Beaufort Outside, kan je reeds kennismaken met het overzicht aan werken en hun kunstenaars die een creatief verbond aangingen met Belgisch surrealist René Magritte. In het PMMK werd zijn beroemde werk Le domaine enchantée — waarvan de originele fresco’s te bewonderen zijn in het Casino van Knokke- Heist — gereconstrueerd aan de hand van een aantal olieverfschilderijen, aangevuld met ander en minder gekend werk van Magritte.

De Beaufort– kunstenaars hebben zich een locatie toegeëigend, waardoor locatie en kunst tijdelijk één groot kunstwerk worden. Het zich toe-eigenen van dingen is sinds de jaren tachtig een trend in hedendaagse kunst en resulteerde in een zeer sterke verruiming van de mogelijkheden. Marcel Duchamps en het dadaïsme liggen aan de basis van deze beweging, maar het is Magritte die de doorbraak, via het surrealisme en de popart, bewerkstelligde en de utopie op beklijvende wijze gestalte gaf. In Oostende kan je verder terecht voor de strategisch opgestelde Maman van Louise Bourgeois. Een huizenhoge metalen spin die luguber genoeg boven het graf van James Ensor werd geplant, alsof het daar al jaren stond. Jan Fabre kreeg het dak van het Kursaal toegewezen en plaatste er een replica van Dirk Frimout in ruimtekostuum die de zee dirigeert. Een vervolgproject op zijn eerdere werk De Man Die De Wolken Meet waarin kunstenaar en ruimtevaarder samen het grote onbekende exploreren.

Beaufort Outside stelt ook tentoon in De Panne, Koksijde- Oostduinkerke, Nieuwpoort, Middelkerke- Westende, Bredene, De Haan, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist met verder nog imposante namen als Monika Baer, Nigel Hall, David Cerny, Luc Zeebroek (Kamagurka), Ilya & Emilia Kabakov, Daniel Richter, Jane Alexander en Andries Botha. Een kudde olifanten op wandel aan het strand, gigantische polyesterbaby’s tegen de dijk, bontgeschilderde houten figuren starend naar de horizon of een monumentale oogverblindende rotsblok meedrijvend met het getij… Dit en veel meer schetst de ziel van Beaufort Outside.

Zo’n omvangrijk kunstproject beoogt voor bezoek ook een uitgekiende planning: Je kan twee dagen rondrijden in een speciale bus, zelf een parcours uitstippelen met kusttram, auto of fiets, maar per ongeluk tegen een installatie lopen, is nog het meest haalbare. Want groot tot reusachtig blijft de norm bij Beaufort 2006, het liefst thematisch zo veel mogelijk gelinkt aan de zee, en hoewel sommige installaties meer op attracties lijken, werden ze dit jaar logischer geplaatst. Kunst aan de kust mét hoog oplopende spektakelwaarde. Een familiepak kunst dus.

Beaufort 2006, nog tot 3 september

  • Beaufort Inside: PMMK, Het Museum voor Moderne Kunst aan zee, Romestraat 11 – 8400 Oostende (di – zo: van 10 uur tot 18 uur)
  • Beaufort Outside: Gratis kunstparcours in De Panne, Koksijde- Oostduinkerke, Nieuwpoort, Middelkerke-Westende, Oostende, Bredene, De Haan, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − 2 =