Getekend :: Fiep Westendorp

Na Amsterdam, Rotterdam, Amherst (VS) en Tokio is nu ook Mechelen aan de beurt. Het cultuurcentrum van de Dijlestad pakt dit jaar uit met de expo Getekend: Fiep Westendorp, naar het oeuvre van Sophia Maria Westendorp. En hoewel de kloeke Nederlandse recentelijk is heengegaan (2004), voel je nog steeds de vervoering die ze teweegbrengt met haar zwierig getekende figuurtjes.

Voor de expo Getekend: Fiep Westendorp komen de originele tekeningen weer uit de donkere dozen van curator Gioia Smid. Aan Gioia, van huis uit kunsthistorica, vroeg Fiep of zij haar oeuvre in kaart wilde brengen en haar ’erfenis’ na haar dood wilde verzorgen. En dat heeft ze met verve gedaan. In samenwerking met de afdeling architectuur van de Katholieke Hogeschool Mechelen is er een bijzonder kleurrijke vormgeving rond de expo opgetrokken die een significante meerwaarde biedt aan Fieps werken. In de ruime zalen hangen 500 originele illustraties die Fiep Westendorp maakte voor de verhalen van Annie M.G. Schmidt, Mies Bouhuys en Han G. Hoekstra. Welkom in de wereld die Fiep voor zichzelf en voor haar lezers creëerde: Jip en Janneke in zwart-wit en kleur, Pluk van de Petteflet, Pim en Pom, Otje en Floddertje.

Centraal in de expo is haar werkkamer heropgebouwd: met de meubeltjes die ze afbeeldde op haar tekeningen, haar werktafel, nog compleet met verfschoteltjes, penselen en potloodschetsen. Een overzicht van haar ontwikkeling als illustrator is er ook te vinden met schetsboektekeningen uit haar opleidingsjaren aan de KTA in Den Bosch en modelstudies uit haar Academietijd in Rotterdam. Daarna volgen haar eerste illustraties voor de krant direct na de oorlog en de daaruit voortvloeiende contacten met de Vrouwenpagina van Het Parool, waar Fiep kennismaakte met Annie M.G. Schmidt. Op de kinderpagina van Het Parool begonnen de avonturen van Jip en Janneke. Vijf jaar later gevolgd door de avonturen die Mies Bouhuys schreef over haar twee poezen: Pim en Pom.

Naast de bekende tekeningen van Pluk van de Petteflet zijn ook andere illustraties te zien die enkele jaren geleden werden ontdekt en die leidden tot het boek Pluk redt de dieren. De illustraties die Fiep in 1964 maakte bij een vervolgverhaal van Mies Bouhuys over een jongetje in een televisiestudio zijn voor het eerst te zien. Binnenkort verschijnt er een boek van onder de titel: Joris en het grote oog. Ook de prachtige tekeningen voor Rijmpjes en versjes uit de nieuwe doos en De IJsmuts van Prins Karel en veel meer, allebei met versjes van Han G. Hoekstra, zijn aanwezig. Fiep heeft ook meegewerkt aan ettelijke reclamecampagnes voor Nivea, KLM, Persil en natuurlijk haar meest befaamde trademark Jip en Janneke voor Hema.

Heel bijzonder vond Fiep de opdracht die ze in 1962 kreeg voor een wandschildering in de kinderkamer van het cruiseschip de ’New Amsterdam’ van de Holland-Amerika Lijn. Ze ontwierp hiervoor een voorstelling van het schip zelf, omgeven door allerlei bootjes en vaartuigen vol kinderen. Aan de ene kant daarvan staat een typisch Hollandse huizenrij met mooie geveltjes, aan de andere kant een rij New Yorkse skyscrapers. Uit de ramen kijken vele kinderen naar buiten. Fiep tekende allerlei typen kinderen en dus ook een klein negertje. De opdrachtgevers eisten vervolgens dat dit figuurtje zou verdwijnen, maar dat gebeurde niet. Het interieur van de kinderkamer is verloren gegaan, maar de ontwerptekeningen van de wandpanelen zijn bewaard gebleven. Aan de hand van deze tekeningen is voor de expo een reconstructie van de kinderkamer gerealiseerd.

Dit interactieve project spreekt boekdelen. Kijken, maar vooral ook zelf beleven. Je kan luisteren naar verhaaltjes voorgelezen door Mies Bouhuys en Annie M.G. Schmidt met tekenfilms van Floddertje, Jip en Janneke en Pim en Pom. In een speciale computerruimte zijn er cd-rom spelletjes van Floddertje en Jip en Janneke voorzien, verder zijn er speciale combinaties mogelijk voor kinderen én volwassenen: filmmatinees, rondleidingen op zondag, klasbezoeken, cursussen en lezingen. Cultuurcentrum Mechelen toont met Getekend: Fiep Westendorp alle facetten van haar oeuvre, een eerbetoon met eeuwigheidswaarde. Uren kun je je vergapen aan leuke details en de trefzekere portrettering van de bekende figuurtjes die bij menigeen een vleug van nostalgie doen opwaaien. Hun silhouetten staan bij deze op ons netvlies gebrand.

Nog tot 11 juni 2006 in Cultuurcentrum Mechelen (di-zo van 10-17 uur) . www.inenuitmechelen.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 − een =