De Gilde 1 :: Astraban (Martin & Dragan)

De invloed van Disney grijpt wild om zich heen in de stripwereld. De laatste jaren blijkt de typische tekenstijl van Disney meer en meer in trek bij de lezers. Blacksad en Sky Doll zijn de twee meest succesvolle voorbeelden, nu proberen ook Oscar Martin en Miroslav Dragan de gunst van het publiek te winnen met Astraban, het eerste deel van De Gilde.

Het viel ons niet moeilijk te achterhalen waar Oscar Martin het tekenvak geleerd heeft. Zijn tekenwerk in De Gilde sluit perfect aan bij de tekenfilms uit de Disneystal. Uitgeverij Casterman ziet in deze reeks een potentiële verkoopstopper en spaart dan ook geen moeite bij de promotie ervan. Scenarist Miroslav Dragan, ook een nog onbekende naam in de stripwereld, schiep voor De Gilde een wat middeleeuws aandoende fantasywereld waarin dieren de hoofdrol spelen. Astraban is een jonge leerling-alchemist die aan het begin van het album te horen krijgt dat hij toegelaten wordt tot de academie. Door echter een dame in nood te hulp te snellen, brengt hij zonder het te weten een machine van gebeurtenissen op gang die hem steeds verder weg van zijn alchemistentoekomst drijft.

Het tempo in dit eerste deel ligt erg hoog. Astraban tuimelt bijna letterlijk van het ene in het andere avontuur, waarbij de scenarist nu en dan de pedalen dreigt kwijt te raken. Soms is het voor de lezer niet duidelijk wat er precies gebeurt en waarom. Dragan beheerst in dit album nog niet volledig zijn creatie. Wellicht zal het volgende deel hierin beterschap brengen, want laat ons wel wezen, De Gilde is een sterk avonturenverhaal dat geen moment verveelt en door de virtuoze tekeningen de lezer begeestert.

Oscar Martin mag dus zonder schroom in het rijtje Guarnido (Blacksad) en Barbucci (Sky Doll) aanschuiven, alhoewel hij er vooralsnog niet in slaagt om zijn tekenfilmervaring om te gooien in de taal van een strip, iets waar met name Juanjo Guarnido erg goed in is. Ook Miroslav Dragan draagt zijn stempel van debuterend scenarist nog met zich mee. Bij Casterman brengt hij in april ook het eerste deel van Helldorado uit, geschreven samen met zijn leermeester Jean-David Morvan (Konvooi, Robbedoes en Kwabbernoot). Het pleit ook voor Casterman dat zij in deze tijden van verminderende vertalingen bij uitgeverijen als Dupuis en Dargaud, toch nog de moed hebben om deze twee nobele onbekenden een kans te geven in het Nederlands. Met Astraban beschamen de heren Martin en Dragan allerminst het in hun gestelde vertrouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie + 1 =