Be Your Own Pet :: Be Your Own Pet

Vier snotapen, in dit geval drie jongens en een meisje, die instrumenten omgorden en besluiten de oude garde een poepje te laten ruiken, we zien het de laatste tijd steeds vaker. Zelden slagen de bands in kwestie in hun doel én mogen ze Thurston Moore en The Kills tot hun aanhang rekenen. Be Your Own Pet voldoet zonder schijnbaar veel moeite aan alle verwachtingen en weet ook hier behoorlijk wat enthousiasme los te weken. Maar of dat overal zo is?

"De muzikale versie van 9/11", "Zie ik er zo uit, misschien?", "De ultieme plaat om je ouders richting waanzin te drijven", "L7 voor gevorderden", "Ze moesten u opsluiten!". Benieuwd naar wat brede lagen van de bevolking van het debuut van Be Your Own Pet denken, trokken we de straat op met een discman met daarin het bewuste plaatje. Dat niet iedereen even enthousiast reageerde, mag blijken uit bovenstaande citaten. Nochtans is Be Your Own Pet de opwindendste brok lawaai die we hier in tijden te beluisteren kregen.

Met ware doodsverachting gooien de vier tieners zich in hun vijftien songs. "We can burn this place down" zingt zangeres Jemina Abegg in "We Will Vacation, You Can Be My Parasol", maar eigenlijk vermoedde je al zoiets vanaf opener "Thresher’s Flail", een nummer waar zoveel dreiging van uitgaat dat wij het gebruiken om Hell’s Angels op afstand te houden. Zonder enige vorm van adem- of andere pauze gaat de groep verder met "Bunk Trunk Skunk" dat zowaar herinneringen oproept aan Crass ten tijde van Penis Envy, iets wat we eerlijk gezegd niet verwacht hadden van een groepje uit Nashville, Tennessee.

Maar hoe jong en van welke plaats ze ook mogen zijn, Be Your Own Pet kent z’n klassiekers. Zo coverde de band eerder al "Bicycle Race" voor een Queen-tributeplaat en staat er op hun plaat een nummer met als titel "Stairway To Heaven". De song op zich heeft, op een kleine knipoog na, niets te maken met Led Zeppelin, behalve dan dat het nummer van een even overdonderende kracht is als het sterkste dat Led Zep ooit uitbracht. Zelfs in een rustiger nummer als "Adventure", de nieuwe single trouwens, haalt Be Your Own Pet nog steeds moeiteloos de pijngrens van The Stooges.

We zouden over elk van de vijftien nummers op dit album de loftrompet willen steken, maar daar blijkt helaas geen plaats voor te bestaan. Enkele knallers die we u echter niet willen onthouden: "Fuuuuuun" (Keith Moon wordt doof), "Love Your Shotgun" (Riotgrrrl! revisited) en "Ouch", dat met een gepaste doodsreutel de plaat afsluit. Be Your Own Pet is het soort groep dat niemand onberoerd laat. Ofwel val je voor ze, ofwel ga je ze hartsgrondig haten. Als je tot de categorie mensen hoort die te vinden zijn voor a) versterkers op elf, b) stevig vakmanschap in de songschrijverij en c) een flinke dosis anarchie, dan heb je een nieuwe band om aan je hart te drukken. In het andere geval: piss off!

http://www.xlrecordings.com
http://www.xlrecordings.com
XL

verwant

Be Your Own Pet :: Get Awkward

Wat waren de vier van Be Your Own Pet...

Be Your Own Pet

(organisatie Vk*) Geen trein die stopte in het station Brussel...

Be Your Own Pet :: Get Awkward

Ze zijn jong, luid en hebben een grote muil....

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in