Be Your Own Pet :: Get Awkward

Ze zijn jong, luid en hebben een grote muil. Het debuut van de tieners van Be Your Own Pet was een stevige uppercut, afkomstig uit de skate-punkscène van Nashville, Tennessee. Van optreden in kelders voor een handvol vrienden ging het in een klap naar een tour in het voorprogramma van de Arctic Monkeys. Op Get Awkward gaat de groep op zoek naar de bevestiging en een eigen geluid.

Dat Nashville überhaupt een punkscène heeft, was ook voor ons nieuws. De Amerikaanse grootstad is toch vooral bekend als bakermat van de country. Be Your Own Pet kon niet verder verwijderd zijn van die gezapige zuiderse muziek. Het debuut van deze scholieren was een brutale aanslag op het gehoor, hardcore-punk uit de goede ouwe tijd. Snel, melodieus, maar met een lekker rauwe productie en zangeres Jemina Pearl die als een losgeslagen amazone tekeergaat. Denk aan Karen O. van de Yeah Yeah Yeahs met een gescheurde jeans in plaats van een modebewust minirokje. Vergelijkingen met The Stooges en L7 waren ook nooit veraf. En het hielp ongetwijfeld dat The Kills en Thurston Moore openlijk fan bleken van het debuut Be Your Own Pet.

Opvolger Get Awkward is de muzikale variant van een avondje stappen met de alternatieve ‘freaks’ van suburban America. De plaat is gevarieerder en heeft een betere productie dan het debuut, maar bezit gelukkig nog altijd diezelfde aanstekelijke nijd en energieke vibe, van het nihilistische “Black Hole” tot de georganiseerde chaos van “The Beast Within”. Er staan geen ballads of commerciële knievallen op Get Awkward , maar hier en daar wel een nummer met een rustiger tempo, zoals het leuke “You’re A Waste”. Het zijn die adempauzes die wel eens ontbraken op het titelloze debuut.

Een beetje jammer zijn de nogal puberale teksten over onder andere het vermoorden van verraderlijke vriendinnetjes (“Becky”) of zombies (“Zombie Graveyard Party!”). Het zijn de teksten die je kunt verwachten van iemand die net de schoolbanken achter zich heeft gelaten, maar af en toe iets dieper graven had de nummers toch iets extra gegeven. Gelukkig is Jemina Pearl wel in staat een lekker refrein te schrijven, wat resulteert in enkele meezingers. “Everybody here parties all the time/ Everbody here’s got sex on their mind” zingt de dynamische frontvrouw in “The Kelly Affair” en je mag er zeker van zijn dat de kids zoiets live zullen meebrúllen. Het nummer is dankzij die heerlijke slogan en perfecte gitaarriffs alvast onze favoriet op Get Awkward. “Blummer Time” en “Food Fight” zijn daarentegen stomende rockers die niet hadden misstaan op het debuut.

Was die debuutplaat nog een luide schreeuw om aandacht dan is Get Awkward een messcherp visitekaartje. Be Your Own Pet is een blijver die fans van melodieuze, ouderwetse punk rock zeker moet plezieren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − 1 =