The Earlies :: 20 februari 2006, Cactus Club

Oorspronkelijk waren ze niet meer dan een studioproject die nu en dan een 7" of een single uitbrachten, maar toen hun oudere werk gecompileerd werd op een album, kwam de nood aan de man. Ook live diende de groep er te staan en dus trommelden the Earlies hun vrienden maar op. Maar liefst negen man diende de plaat naar een live-publiek te vertalen.

De Magdalenazaal in Brugge is nauwelijks volgelopen als The Earlies hun intieme set starten maar met "One Of Us Is Dead" gebeurt dat meteen sterk. Al blijft de vrees dat de breekbaarheid van de song de overgang naar het podium niet zou overleven nog even hangen, snel blijkt dat Brandon Carr en de zijnen de song prachtig weten te brengen zonder aan de teneur van het nummer te raken. De negen man sterke ploeg (twee leden zijn achtergebleven) lopen elkaar op geen enkel moment voor de voeten.

De songs mogen dan wel harder klinken dan hun studioversies, ze blijven herkenbaar en verliezen nergens hun complexiteit. "Wayward Song" volgt en niemand dient nog overtuigd van de live-set. Het aan Kraftwerk verwante "Morning Wonder" wordt door Christian Madden aangekondigd als een krautrocknummer terwijl "Devil’s Country" de omschrijving "an epic rocksong of two minutes" meekrijgt.

"Dead Birds" sluit een relatief korte set af waarin ook ruimte was voor een nieuw nummer als "Little Trooper". Carr verzekert het publiek echter snel dat ze sowieso terug komen voor een toegift. Een onverwachte tweede bis leidt naar de Tim Buckley- cover "I Must Have Been Blind", zelfs al is het volgens Madden "scraping the barrel". Aan de nodige humor ontbreekt het hen duidelijk niet: een groepslid slaagde er immers in zijn twee contactlenzen in hetzelfde oog te plaatsen, wat aan de anderen de opmerking ontlokte "he can see through walls with one eye". Ook Nicky Madden kreeg het te verduren wanneer hij zijn onbewogenheid op het podium verklaarde door te stellen dat zowel zijn eigen sampler als degene die hij nu gebruikte het hadden laten afweten.

Het publiek wordt opgeroepen de nodige merchandise te kopen, maar Madden haast zich toe te voegen dat er nog geen albums voorhanden en de T-shirts alleen geschikt zijn voor "ridiculously large persons and very small children". Het weerhoudt hem er evenwel niet van om de set te eindigen met de oproep: "now go and buy a shirt for your fat friend."

Een kleine drie kwartier lang weten The Earlies de breekbare songs te vertalen naar een sterke live-set zonder zichzelf te verliezen in onnodige klankexperimenten of de songs van alle intimiteit te ontdoen. Het volgestouwde podium klinkt dan ook verrassend stil: elk groepslid is zich ten volle bewust van zijn plaats binnen het geheel. Als we al een punt van kritiek moeten hebben, laat het dan zijn dat de set gewoon te kort was.

http://www.theearlies.com
http://www.theearlies.com
Grönland

aanraders

verwant

The Revival Hour :: Scorpio Little Devil

Creatieve ingevingen vragen tijd en omzwervingen, als we het...

The Earlies :: The Enemy Chorus

“A unique selling proposition.” Meer heb je volgens gladde...

The Earlies :: ”Het wordt tijd dat we geld verdienen”

De verstilde pracht van het debuut These Were The...

The Earlies

Merkwaardig is wel het minste wat je van deze...

The Earlies :: These Were The Earlies

"Tante, wanneer ben je oud genoeg om een testament...

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...
Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in