Demoproject ’05 :: De slag der gladiatoren

“Op een onbewoond eiheiland…”. De goddeaujury zong het uit volle borst mee terwijl ze zich klaarmaakte voor een periode van vasten, afzondering en muziek. Veel muziek: een kleine honderddertig demo’s bereikten ons tijdig en werden samen met de nodige proviand en een respectabel stapeltje films waarin slagroom niet is wat het lijkt — “we mogen ons toch nog eens ontspannen?”, aldus (jd) — meegenomen naar een geheim gehouden locatie. De gevreesde vierschaar (mvs), (jd), (jb) en (jbo), zou ook deze keer niets aan het toeval overlaten bij hun zoektocht naar de nieuwe winnaars.

“De wereld kijkt naar ons, broeders, om hen in deze duistere dagen naar het licht te leiden” orakelde (jbo), die volgens enkele leden van de goddeauredactie al enige tijd aan godsdienstwaan lijdt. Niemand kon echter ontkennen dat tijdens de voorbije edities een mooie schare aan winnaars uit de grote mand der beginnende bandjes geplukt werd. Hadden wij niet immers de opkomst van Tomàn, Sutrastore, Absynthe Minded en Giants Of The Air voorspeld? En werkt winnaar Rencontrez l’Amour op dit eigenste moment niet aan haar debuut? Welnu dan?

Maar vooraleer we onszelf fier op de borst mochten kloppen, dienden we eerst een nieuwe lichting demo’s te doorploegen. En laten we maar van start gaan met een veel voorkomende fout: het gebrek aan nuttige informatie. Wij vinden het heel fijn dat u de moeite doet om uw leven gedetailleerd te schetsen in uitgebreide bijlagen inclusief voetnotenapparaat, maar we zijn er werkelijk niets mee als er nergens op uw demo en hoesje contactinformatie staat. Onthoud alvast een ding: we hebben op het beslissende moment uw demo in handen en zijn gewoonweg te lui om in de onmetelijke papierberg uw contactinformatie terug te zoeken.

Probeer ook niet de grapjurk uit te hangen: bij de eerste wacko bio grijnzen we nog even maar bij de derde plezante nonkel stijgt de ergernis al snel naar ongekende hoogten. Hou het droog en to the point. Uw vrienden vinden u misschien de nieuwe Gunther Lamoot, maar daar zijn wij niet naar op zoek. Wij willen alleen uw muziek kennen en horen. Onze complimenten overigens voor de enkele fraaie hoesjes die we nu en dan te zien kregen. “Had hij maar evenveel tijd in de muziek gestopt als in zijn artwork”, zuchten we evenwel nadat we uw demo oplegden. Een fraaie verpakking die een lege doos herbergt, is een teleurstelling die u echt vermijden wil.

Van “Yeah!” naar “Que?”

Nu goed, al deze zure oprispingen weerhielden ons er niet van om opnieuw met een kritisch en onafhankelijk oor uw naakte muziek te beoordelen, want daar ging het ook deze keer om. En we kunnen het echt niet genoeg benadrukken: durf kritisch te zijn. Lars Ulrich en Meg White mogen dan wel succesvolle beenhouwers annex houthakkers zijn die meer naast dan op de maat spelen, dat betekent nog niet dat uw drummer er ook een slag in mag slaan. Meermaals viel u in de eerste ronde weg omdat de man die de ezelsvellen geselde er maar niet in slaagde het ritme aan te houden.

Ook gitaristen die zich Mark Knopfler waanden maar niet verder kwamen dan wat zielloos gitaargepriegel vielen roemloos door de mand. De grootste teleurstelling viel evenwel op het zangvlak. Stevige rock die een welgemeende “yeah” ontlokte werd niet zelden in enkele seconden herleid tot pijnlijk slechte Japanse karaoke door zangers die bij het woord “toonvast” consequent met “que?” antwoorden, dan wel koppig naast de melodielijn bleven zingen. Kortom, u schoot op muzikaal vlak gewoon te kort en wordt onverbiddelijk teruggestuurd naar het repetitiehok met de volgende goede raad: “repeteer, wees kritisch en smijt desnoods de zanger / drummer /gitarist / hobospeler /… buiten”.

Iets moeilijker hadden we het met u Mimic, Subscience, Dreadful Dream, Steven H., The Once, Daybreaker , Lemon Aid, Feel B, New Age, Leaf, Dishwater, Tonology, El Ques, Non-U,Sentry-Box,Tous des étoiles en Def Value, want u was werkelijk niet slecht. Maar toch wist u niemand van de jury te overtuigen van uw meerwaarde. Wij kunnen u niet verder helpen want u schoot gewoon te kort. Te middelmatig was u naar onze mening. “Goed geprobeerd”, merkte een jurylid op, “maar het raakt me niet”, en iedereen kon zich in die omschrijving vinden. Schaaf aan uw songs zouden we zo zeggen, want technisch zit het allemaal wel degelijk snor.

”Goede shit”

Nadat (jd) nog eens uitgelaten voor een opmerking over foute groepsnamen (hier hebt u ze: niet doen!) pleitte, was de eerste shift teneinde. Het proviand was ruimschoots gehalveerd en de DVD-spelers gestart. De daaropvolgende nodige ontladingen gingen gepaard met fraaie zinsneden als “bizarre tieten”, “Goh, ik heb eigenlijk goesting om mijn broek los te doen” en “techniek is overroepen”, waarna de voltallige jury zich klaarstoomde voor de tweede ronde. (mvs) maakte iedereen diets dat de jury niet langer mild kon zijn, want een kleine zeventig bands hadden zich naar de tweede ronde weten te spartelen. Maar vooraleer een nieuw en definitief oordeel geveld kon worden, weerde de jury vakkundige lolbroeken Professor Adhemar en het welriekend orkest en Benny B uit het overblijvend kwaliteitskaf.

Want kwaliteitskaf, of beter: koren, was het wel degelijk dat we overhielden. Helaas hadden we u liever met een andere zanger gehoord, met betere muzikanten, of simpelweg met nog wat meer ‘guts’ en overtuiging. Anders lag het wel aan uw songmateriaal dat bij een nieuwe beluistering toch wat zwakjes afstak tegen de anderen. Enfin, uw beentjes waren alweer net dat ietsje te kort voor de laatste sprint en u sneuvelde met de snavel op de lijn. Maar toch een bank vooruit en een kus van de fris geschoren jury voor u: Montrose, Raymond Wishes, Culann Keys, Kyunin, Nestor, Roadburg, X-Pozed, Whims, Frank Starling, Memoemamey, Buckaneer, She’erith Nation, Deluxe, Trashbeatz, Crocodile Bambee, Klaz, The Hymn, Dressoir Rouge, Ender, Rockefeller, Goo Darling, K’Dev, Sun Fader, Gentlemen, Exit, Chameleon, The Violent Husbands en La Fin Marooza.

En dan brak het uur van de waarheid aan: negentien groepen hadden alle tests doorstaan en zouden door elk jurylid individueel beoordeeld worden op zijn merites. Ieder bereidde zich op zijn manier voor op deze zware taak: (jbo) haalde de verzamelde werken van Benedictus XVI tevoorschijn terwijl (jd) snel nog een DVD bekeek en (jb) aan enkele verdwaalde passanten duidelijke maakte hoe hij de invasie van Irak wel tot een goed einde zou hebben gebracht. Niemand weet overigens waar (mvs) op dat ogenblik was maar niet veel later konden we dan toch een Salomonsoordeel vellen.

U kreeg het verslag van de slag der gladiatoren onder de demo’s. Muziek waar (mvs) “blij” van werd, deuntjes die (jd) als “goede shit” omschreef, songs die volgens (jbo) de toilettest doorstonden en die (jb) niet aan het muzikale equivalent van de babysittersclub deden denken. Rye Jehu, Transit, Darkmen, Club Vertigo, Solenoid, Trop Tard, Jack Tar, Inserted, Felltones, Soma, Between Worlds, Krakow, Nunan, Cute, Cruz Roja, General Mindy, DAB, The Shovels, en I Love Sarah dongen allen om de fel begeerde lauwerkrans. Volgende maand weet u welke drie groepen hem met trots mogen dragen en wie van hen tot primus inter pares gekroond is en met de dag studiotijd in Trix aan de haal gaat.

De volgende groepen namen deel: Mimic, Subscience, Dreadful Dream, Steven H., The Once, Daybreaker , Lemon Aid, Feel B, New Age, Leaf, Dishwater, Tonology, El Ques, Non-U,Sentry-Box, Tous des étoiles , Def Value, Montrose, Raymond Wishes, Soma, Between Worlds, Krakow, Nunan, Cute, Cruz Roja, General Mindy, Trashbeatz, Crocodile Bambee, Klaz, DAB, The Shovels, I Love Sarah, Culann Keys, Kyunin, Nestor, Roadburg, X-Pozed, Whims, Frank Starling, Pinnacle, Validating S, Mad Hat, Meat And Greed, Incobold, Protocol, The Vags, Traffic Jam, Incredible Shrinking Man, Balthazar,Syrob, In-digo, The Seven Faces Of Woo, The Beeves, Enema, Fastonic, Paralysed, Spy Trash, Tulip, Liquid 900 , Audio Caffeine, Nomad Experiment, Sören, The Scars, The Name Of Hector, Koala, Noid, Winter & Louise, Tony Caldato, The Mob Stories, Storrion, Monster Joe, Springtime, Colours, Girls, Face The Fax, Mobilhome, Milk The Fish, Silkroad, La Voisin, Dick Black, The Low Countries, File Under, After Midnight, In Progress, Eksplosion, Hungry Spy, Ampslamper, Moni Kiri, Memoemamey, Buckaneer, She’erith Nation, Deluxe, The Hymn, Dressoir Rouge, Ender, Rockefeller, Goo Darling, K’Dev, Sun Fader, Gentlemen, Exit, Chameleon, The Violent Husbands, La Fin Marooza, Professor Adhemar en het welriekend orkest , Benny B, Rye Jehu, Transit, Darkmen, Club Vertigo, Solenoid, Trop Tard, Jack Tar, Inserted, Felltones, Believed, Seditio, We Are John Wayne, Zumofish, The Money, Nilo and Friends, Darcy en Pillow

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

acht + 6 =