The No Stories (Baeken)

Antwerpenaar Serge Baeken publiceert met The No Stories zijn eerste stripalbum. Opnieuw geeft uitgeverij Bries een debutant de kans om zijn werk aan het grote publiek te tonen. En weerom blijkt de voorkeur van de uitgever voortreffelijk.

Serge Baeken is een veelzijdig graficus. Hij werkte voor tal van tijdschriften en bedrijven en beoefent naast het tekenen ook het beeldhouwen, de muziek en de plastische kunsten. Met The No Stories maakt hij na 20 jaar kunstenaarschap eindelijk zijn debuut als stripauteur. Hij tekende het boek tijdens de maand september in 2004 in de etalage van de Antwerpse stripwinkel Mekanik.

The No Stories bevat een aantal korte verhalen over alledaagse gebeurtenissen in het leven van Serge Baeken. De rode draad doorheen het album is het begrip "No" dat vaak terugkeert in de verhalen. Deze dragen vaak de thematiek van het gebrek of ontbreken, het niet-hebben. Gelukkig kiest Baeken ervoor om de kleine verhaaltjes onderling te verbinden en er zo een mooi geheel van te maken. Zo blijft het verhaal ook langer hangen en krijgt het de nodige diepgang. Hoofdfiguur Serge Baeken komt zelf ook mooi uit de verf en lijkt tegelijk sympathiek en triest. Telkens laat hij zich overhalen door onbekenden om voor hen iets te doen en telkens draait het nadelig uit voor Baeken zelf. Toch weet de auteur de teneur van The No Stories heel positief en warm te houden.

Grafisch staat Baekens werk als een huis. De jaren van ervaring hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen en zijn zwart-witstijl sluit aan bij die van de beste vertegenwoordigers, zoals Jacques Tardi en Munoz & Sampayo. Toch lijkt Baeken naar het einde van het album toe grafisch wat te verzwakken, waarbij de nakende deadline wellicht spelbreker van dienst geweest is. Voor zijn tweede album Sugar hanteert hij opnieuw het strakke tijdsschema van een maand om het boek af te werken. Hopelijk kan hij hierbij de tekeningen van begin tot eind even strak en doeltreffend houden.

The No Stories toont opnieuw het talent van uitgever Ria Schulpen bij het speuren naar nieuw talent. Tegelijk bewijst het ook haar overtuiging en durf in een Vlaamse stripwereld die gekenmerkt wordt door conformisme en economische motieven. Ze durft het aan een volstrekt onbekende auteur een luxueus gepresenteerd album te laten maken. Baeken stelt echter niet teleur en doet ons uitkijken naar zijn volgende boek Sugar. Op de komende Stripgidsdagen zal er trouwens een expo gewijd worden aan The No Stories, met een selectie van originele pagina’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − 12 =