De Bosduivel (Tirabosco)

Oog & Blik blijft de Nederlandstalige lezer positief verrassen met albums van jonge, onbekende auteurs. In die traditie bouwde ook Tom Tirabosco in het buitenland al een grote reputatie op vooraleer nu met De Bosduivel een eerste vertaling te krijgen. We kunnen zeker spreken van een aangename kennismaking.

Tirabosco werd in 1966 in Rome geboren maar verhuisde al in 1970 naar Genève, waar hij nu nog steeds woont. Als striptekenaar debuteerde deze Zwitser in 1997 met het album L’Emissaire voor de al even Zwitserse uitgeverij Atrabile. Sindsdien verdeelt hij zijn tijd tussen het tekenen van stripverhalen, en het schrijven en illustreren van kinderboeken. Stilaan verwerft zijn werk een bekendheid bij een internationaal publiek. De publicatie van L’Oeil de la Forêt bij de gerenommeerde uitgeverij Casterman betekende een eerste doorbraak van Tirabosco. Dat uitgeverij Oog & Blik dit verhaal uitkoos voor een eerste vertaling is dan ook niet meer dan terecht. De Bosduivel is een zeer sterk album, dat al op verschillende Europese stripfestivals in de prijzen viel.

In een afgelegen plattelandsdorpje ligt een grote verlaten villa. De oorspronkelijke bewoners verlieten het pand na enkele mysterieuze gebeurtenissen waarin één of andere duivel uit de bossen een grote rol speelde. Wanneer de zoon van die familie later met zijn gezin terugkeert naar het huis, lijken de gebeurtenissen zich te zullen herhalen. Tom Tirabosco tekent in een schattige en ontwapenende poppetjesstijl die soms wordt vergeleken met Jean-Philippe Stassen. Net als bij Stassen vertellen Tirabosco’s lieflijke poppetjes een volwassen verhaal. Dat het mysterie een grote rol speelt in De Bosduivel mag al gebleken zijn, Tirabosco’s gebruik van krijttechnieken geven het hele album nog een extra sfeervol karakter.

Niet alleen als tekenaar maakt Tirabosco hier een geslaagd debuut, ook het verhaal wordt mooi gedoseerd en er wordt heel wat ruimte vrijgemaakt voor sfeerschepping. Het verhaal blijft daardoor betrekkelijk eenvoudig en rechtlijnig. Dit doet echter geenszins afbreuk aan de mooie prestatie van de auteur. Met De Bosduivel heeft Oog & Blik opnieuw een klassevol auteur in huis gehaald en met een vertaling van diens jeugdreeks Leo & Léa op het programma voor 2005, kunnen de liefhebbers van Tirabosco de toekomst rooskleurig tegemoet zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 − 17 =