Love Fights, Volume 1 (Watson)

Superman meets Meneer Johan, zo zou je Love Fights, het nieuwe album van Andi Watson, kunnen omschrijven. Weinigen slagen erin om een romantisch stripverhaal te vertellen, zonder te verzanden in hopeloze stroperigheid. Watson toont eens te meer erg bedreven te zijn in het uitwerken van zachte, gevoelige thema’s.

Een overzicht van de loopbaan toont ons meteen, dat hij niet voor één gat te vangen valt : Japanse mythologie vermengt zich met gothische invloeden in Skeleton Key, alledaagse gebeurtenissen op een krantenredactie geven genoeg stof voor Slow News Day en een spaak gelopen liefdesrelatie bezorgt Watson voldoende mijmeringen voor Dumped. Sinds een jaar werkt hij nu gedreven aan Love Fights, een maandelijks uitgegeven comic, die nu voor het eerst gebundeld wordt.

De zes comics in dit volume vormen het platform voor de hele reeks : Jack, de vrijgezel die als beroep striptekenaar is, Nora, die als manusje-van-alles werkt bij een glossy mediablad, Guthrie, de kat van Jack die over superkrachten blijkt te beschikken, en dan nog een schare aan bizarre superhelden, die het leven van Jack en Nora voortdurend beïnvloeden, en niet steeds in goede zin. In de wereld van Andi Watson ontsnappen ook superhelden niet aan de roddelpers en wordt hun hele doen en laten breed uitgesmeerd. Watson plaatst daarbij uitdrukkelijk twee gewone mensen zonder krachten in de hoofdrol, waardoor je een merkwaardige combinatie krijgt van een aandoenlijk liefdesverhaal en een wereld die vol zit met superhelden.

Wat de tekenstijl betreft, zien we heel wat Europese invloeden. Vooral Philippe Dupuy en Charles Berberian (Meneer Johan) drukken hun stempel op de grafiek in dit album. Ook het rustige, alledaagse karakter van de hoofdpersonages draagt bij tot die herkenbaarheid. Toch beschikt de auteur over een geheel eigen stijl, waarbij de toevoeging van superhelden als een heel onlogische stap gezien kan worden. Ook de keuze om Love Fights eerst als een maandelijkse comic te publiceren, typeert deze strip als duidelijk Amerikaans. Het bezorgde Watson eerder al de stempel van een Europese auteur middenin de Amerikaanse stripwereld. Anderzijds zorgt het er wellicht ook mee voor dat hij vooralsnog niet doorgebroken is in Europa. Superhelden en een maandelijks publicatieritme blijven voor gefronste wenkbrauwen zorgen aan deze kant van de plas.

Laat de vorm je echter niet misleiden. Weinig Amerikaanse auteurs kunnen met Andi Watson concurreren inzake verteltalent en grafisch vernuft, en ook in Love Fights geeft hij hiervan een staaltje, dat hopelijk heel wat Europese oogkleppen zal verwijderen.

Love Fights wordt uitgegeven door Oni Press.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − twaalf =